BIST 10.842
DOLAR 32,58
EURO 35,28
ALTIN 2.471,22
HABER /  GÜNCEL

Kışla kapısında türban zulmü

Davul zurnalar eşliğinde gönderdiler oğullarını askere! En büyük sevinçleri olan yemin töreni ise onlar için zehir oldu.

Abone ol 40 yaşın altındaki başörtülü anneler, Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugayı'nın kapısından geri çevrildiler. Töreni tel örgülerin arkasından izleyebilen gözü yaşlı anneler "Bizi içeriye almıyorlarsa, evlatlarımızı da askere almasınlar" diye isyan etti.

Manisa'daki 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda düzenlenen yemin törenine, 40 yaşın altındaki başörtülü asker yakınları alınmaması Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Oğullarının en mutlu gününde yanında olamayan anneler, "Çocuklarımız şehit olunca başörtülülere kışla kapısını açıyorlar. İçimiz burkuluyor, çok acı çekiyoruz" derken, Şehit Aileleri Derneği ve MAZLUMDER'den de uygulamaya tepki geldi.

Araya tel örgüler girdi

Türkiye'nin dört bir yanından Manisa'da vatani görevini yapan çocuklarının yemin törenine gelen aileler, günlerce yemin törenini bekledikten sonra sabahın erken saatlerinde geldikleri nizamiye önünde kuyruğa girdi. Ancak asker yakınları içeriye alınırken yapılan kimlik kontrolü sırasında ilginç bir olay yaşandı.

Asker yakınlarının iddiasına göre kimlik kontrolünde, 40 yaşın altında olan başörtülü bayanlar içeriye alınmadı. Uygulama karşısında şaşkınlığını gizlemeyen asker yakınları yakınlarının yemin törenini tel örgülerin ardından izlemek zorunda kaldı. Maruz kaldıkları uygulamanın büyük bir haksızlık olduğunu ifade eden aileler, bu muameleyi hak etmediklerini söyledi.

Çifte standart uygulandı

Kendilerine çifte standart uygulandığını belirten asker yakınları, "Bizi başörtülü olarak içeriye almıyorlarsa, o zaman evlatlarımızı da askere almasınlar" diyerek uygulamaya tepki gösterdi. Kardeşinin yemin töreni için geldiğini söyleyen Rabia K., yaşadıklarını şöyle anlattı: "Nizamiyede görevli askerler, 40 yaşından küçük başörtülü hanımların, başını açmadan içeriye giremeyeceğini söyledi. Yanımda 57 yaşındaki halam vardı, onu aldılar. Biz de diğer mağdurlarla birlikte az ileride, tel örgü arkasından töreni seyretmek zorunda kaldık. İçim burkuldu." Manisa'da yaşanan "başörtü" olayın ilk olmadığını söyleyen Şehit Aileleri Derneği Genel Başkanı Mehmet Güner ise şunları söyledi:

"Bizler çocuklarımızı askere vatan borçlarını yerine getirmeleri için gönderiyoruz. Yemin töreni, onların en mutlu olduğu gündür. Bu mutluluğu aileleri ve en yakınlarıyla paylaşmaları gerekirken, mutlulukları tel örgülerle engellenmemeli. Başörtü ve sakallı ayrımı yapılmasını istemiyoruz."

Nesrullah SONAY/Bugün