BIST 9.720
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.967,46
HABER /  GÜNCEL

Kışkırtan İngiliz sınırdışı

Bingöl'de yaptığı anketlerle halkı kışkırttığı için sınırdışı edilmesine karar verilen Jonathan Sugden giti.

Abone ol

Bingöl ve çevresinde halkı devlete karşı kışkırttığı için sınırdışı edilmesine karar verilen İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Temsilcisi Jonathan Sugden Türkiye'yi terk etti.

İçişleri Bakanlığı kaynakları, turist vizesiyle Türkiye'ye giriş yapmasına karşın Bingöl ve çevresinde kışkırtma yaptığı ve halkı devlete karşı tahrik ettiği tespit edilen Sugden'i Bingöl ve çevresinde insan hakları ihlallerinin olup olmadığını araştırdığının anlaşılması üzerine Bingöl Valiliği gelişmeleri bir yazıyla İçişleri Bakanlığı'na bildirdi. Bu gelişmeler üzerine Sugden'e en kısa süre içinde Türkiye'den ayrılması telkininde bulunuldu. Daha önce de Türkiye'ye gelerek benzer çalışmalar yaptığı tespit edilen Sugden, sözkonusu istek ve uyarı üzerine Türkiye'den ayrıldı.

Sugden'in geçmişte de 'insan hakları gözlemcisi' sıfatını kullanarak Türkiye aleyhinde kampanyalar organize ettiği ve bir süre Türkiye'ye girişine yasak konduğu ifade ediliyor.

AB gündemine taşındı

Terör örgütü PKK sempatizanlığı gerekçesiyle 1994 yılında Türkiye'ye girişi yasaklanan Avrupa İnsan Hakları İzleme Komitesi Üyesi Jonathan Robert Sugden'in sınır dışı edilmesi AB gündemine taşındı. İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği'nin, sınır dışının hemen ardından Avrupa Komisyonu'na bilgi vermesi dikkat çekti.

İstanbul'dan aldığı turist vizesi ile Türkiye'ye giren Sugden, önce Diyarbakır'a oradan da Bingöl'e geçmişti. Burada bastırdığı anket formuyla izinsiz çalışmalar yapmıştı. Dışişleri, İngiltere Büyükelçiliği'ne, Sugden'in elindeki turist vizesiyle bu tür çalışmalar yapamayacağı için sınır dışı edileceği bilgisini verdi. Sugden'in, İngiliz yetkililere, 'Türk yetkililer bana çok iyi davrandı' dediği öğrenildi. İngiliz kaynaklar, 'Yaptığı, teknik olarak yanlış. Ama tam 15 yıldır Türkiye'ye turist vizesi ile gelip, hiçbir sorunla karşılaşmadığı için yaptığının yanlış olduğunu düşünmemiş' yorumunda bulundular.

Öte yandan Sugden, perşembe sabahı sınırdışı edilirken, öğle saatlerinde Ankara'ya gelen Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth'un da temasları sırasında sınır dışı olayını sorması dikkat çekti.

HRW Avrupa ve Orta Asya Direktörü Holly Cartner ise dün yaptığı açıklamada, Sugden'in sınır dışı edilme gerekçesinin vize olmadığını ifade ederek, Türkiye'nin insan hakları ihlallerinin araştırılmasını engellemek istediğini savundu.

PKK için 'isyancı' yorumu

HRW, gözaltına alındığı sırada Sugden'in 'Kürtler'in yoğun olarak yaşadığı Güneydoğu'da Türk jandarması ve korucuların yaptığı iddia edilen insan hakları ihlallerini araştırdığını' duyurdu. PKK'dan 'ayrılıkçı isyancılar' olarak bahseden örgüt, köy korucularının da halkı tehdit ettiğini öne sürdü.

Anket sorularına bakın!

İddİalara göre İngiliz Sugden'in yaptığı görüşmeler için bastırdığı ankette,

* 'Türk Devleti, Kürdistan'da veya kendi ülkenizde size baskı yapıyor mu?.

* Bayrağınızı dalgalandırıp, kendi dilinizi konuşabiliyor musunuz?.

* Size ve ailenize uygulanan baskıları ve işkenceleri anlatır mısınız?.

* Türk askerinin bölgedeki varlığını nasıl değerlendiriyorsunuz?

* Diyarbakır olaylarında ne bekliyordunuz?' gibi sorular yer aldı.

Sugden'in vatandaşlara 'Bir dahaki halk ayaklanmasında daha güçlü gelmeniz lazım, daha güçlü sesinizi duyurmanız lazım' diye telkinlerde bulunduğu iddiası, Ankara'yı çileden çıkartı.

Kaynak: