BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  SAĞLIK

Kısırlık yapan en sinsi hastalık

Kısırlık şikayeti ile başvuran erkeklerin yüzde 40'ında varikosel bakın nasıl bir hastalık!

Abone ol

Kısırlık şikayeti ile başvuran erkeklerin yüzde 40'ında varikosel tespit edildiğini söyleyen Sema Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Coşkun Şahin, "Genelde 18-30 yaş grubunda görülüyor. Belirtisi olmadığı için birçok erkek bu anormalliğin farkında dahi olmuyor. Fakat bu sinsi hastalık, ileriki yaşlarda bir erkeğin kabusu haline geliyor" dedi.

Sema Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Coşkun Şahin, varikoselin, testisi saran toplayıcı damarların genişlemesiyle oluşan ve doğuştan bir damar anomalisi olduğunu söyledi. Varikoselin ergenlik yaşlarında ortaya çıkmaya başlayan ve zaman ile ilerleyen bir toplardamar hastalığı olduğunu belirten Şahin, "Varikosel testislerde sıcaklık artışı ve toplardamardaki kanın organa geri akımı sonrası mikro dolaşımı etkileyerek sperm üretimini bozar; sayı, hareketlilik, yapı ve kromozomal yapıya etki sonucu dölleme kapasitesini olumsuz etkiler. Görülme sıklığı toplumda yüzde 25 olup, 18-30 yaş grubunda en fazladır. Bazı erkeklerde sperm yapım bozukluğu dışında, testiste veya kasık bölgesinde ağrı olabilir" dedi.

PSİKOLOJİK SORUNLARI BERABERİNDE GETİRİYOR

Hastalığın daha çok kısırlık nedeni ile yapılan araştırmalarda tesadüfen ortaya çıktığından bahseden Coşkun Şahin, "Belirtisi olmayan bir hastalıktır. Birçok erkek, bu anormalliğin farkında dahi olmayabiliyor. Fakat bu sinsi hastalık, ileriki yaşlarda bir erkeğin kabusu haline geliyor. Psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor. Kısır olan bir erkek kendini yetersiz hissediyor ve güveni azalıyor" diye konuştu. Kısırlık şikâyeti ile başvuran erkeklerin yüzde 40'ında varikoselin tespit edildiğini ifade eden Coşkun, şunları söyledi:

"Her varikosel kısırlık yapmaz ama kısırlık nedeniyle üroloji kliniklerine başvuran hastaların birçoğunda varikosel mevcuttur. Genellikle sol tarafta olur. Tıpkı bacaklardaki varisler gibi testislerin üst tarafında genişlemiş, kıvrımlaşmış toplardamarların varlığı söz konusudur. Ağrı ve şişlik yapabilir ancak her zaman olmayabilir. Bazı durumlarda kişi kendini muayene ettiğinde fark edebilir. Genelde bir üroloji uzmanının muayenesi sonucu ortaya çıkar."

YANLIŞ YAPILAN AMELİYAT TESTİSTE KÜÇÜLME YAPIYOR

Doç. Dr. Coşkun Şahin, varikoselin tedavisi mümkün olan bir hastalık olduğunu söyledi. Basit bir ameliyatla sorunun ortadan kalkacağını dile getiren Şahin, "Başarılı tedaviyle en olumlu neticelerin alındığı erkek kısırlığı sebebidir. Basit olmakla birlikte çok fazla dikkat edilmesi gereken bir ameliyattır. Usulüne uygun yapılmadığında testiste küçülme, yeniden varikosel oluşumu, torbada su toplanması gibi istenmeyen durumlara yol açabilir. Çünkü ameliyatta sadece toplardamarların bağlanması gerekirken bazen atardamar ve lenf damarları da birlikte bağlanabilmektedir. Bu durumun önlenmesinde en etkili yöntem mikrocerrahi yöntemin kullanılmasıdır. Bu yöntemde ameliyat sahası 4-6 kez büyütülmekte, testise giden bütün oluşumlar (atardamar, toplardamar, lenf damarları, sperm kanalı) rahatça ayırt edilmekte ve diğer damarlara zarar vermeden sadece toplardamarlar en küçük boyutuna kadar bağlanabilmektedir. Böylece hem komplikasyonların önüne geçilmiş hem de nükslerin önlenebildiği etkili bir varikosel ameliyatı yapılmış olur" ifadesini kullandı.

SIKI İÇ ÇAMAŞIRI GİYMEYİN!

Erkeklerin ergenlik döneminden itibaren kontrol amaçlı yılda bir kez mutlaka ürologa gitmesi gerektiklerinden bahseden Şahin, varikosel oluşmaması için alınması gereken önlemleri de şu şekilde açıkladı:

-Uzun süre ayakta durmamaya dikkat edin. Eğer gün boyunca fazla ayakta kalmışsanız, bir süre mutlaka ayaklarınızı yükseğe kaldırarak dinlenin.

-Testis torbasındaki kan drenajını önleyen hareketlerden ve egzersizlerden mutlaka kaçının.

-Testis ve torbanın hareketini önleyen kot gibi dar pantolon ve sıkı iç çamaşırı giymeyin.

-Ağır spor ve egzersizlerden kaçının, yük kaldırmayın.