BDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gultan Kışanak, Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu milletvekilleriyle ilgili aldığı kararın ...
Abone olBDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gultan Kışanak, Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu milletvekilleriyle ilgili aldığı kararın "gecikmiş ama önemli bir karar" olduğunu söyledi.
Anayasa Mahkemesi, tutuklu BDP’li milletvekilleri İbrahim Ayhan ve Gülseren Yıldırım ile ilgili yaptığı ’Haklarının ihlal edildiği’ kararıyla ilgili açıklamada bulundu. Seçim çalışmaları kapsamında Ceren Kadın Derneği’ni ziyaret eden Kışanak, gazetecilere yaptığı açıklamada Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararın önemli olduğunu dile getirdi. Uzun tutukluluk süresinin temel bir hukuk sorunu olduğunu anlatan Kışınak, yasal düzenleme yapılarak bu sorunun giderilmesi gerektiğini ifade etti. Kışanak, geç alınmış bir karar olduğunu belirterek şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi, Türkiye’de iç denetim mekanizmasıdır. Bu kararı almasına bu kadar gecikmesine fırsat vermemeliydi. Daha önce de yargı kendi içerisinde adaleti kendi içerisinde temin edecek, yolları yöntemleri bulup işletmesi gerekirdi. Mustafa Balbay’ın tahliyesinden sonra, ortaya çıkan durum tam bir ayrımcılık örneğidir. Özel bir devlet yaklaşımı örneğiydi. Bu hiçbir şekilde kabul edilir bir durum değildi. Bu yanlışın Anayasa Mahkemesi’nden dönmüş olması, gecikmiş ama önemli karardır. Umuyorum kısa zamanda diğer arkadaşlarımız için de, benzer kararlar hızlı bir şekilde verilir. Milletvekilli arkadaşlarımızın dışında da, çok sayıda belediye başkanı, belediye meclis üyeleri arkadaşımız tutuklu. Uzun tutukluluk Türkiye’nin temel bir hukuk sorunudur. Bu konuda yasal bir düzenleme yapılarak, çözülmesi gerekiyor. Tutukluluk bir tedbir değil, bir ceza yöntemi olarak uygulanıyor. Belediye başkanlarının 4,5 yıl boyunca tutuklu yargılanmasını gerektirecek herhangi bir neden söz konusu değildi. Bu tamamıyla bir cezalandırma yaklaşımıdır. Bu yaklaşımından derhal vazgeçilmesi gerekiyor."
"TÜRKİYE’NİN TAMAMI YARGIDAN ŞİKAYETÇİ"
BDP’li Kışanak, son dönemlerde yargıda yaşanan tartışmalara da değinerek, Türkiye’de herkesin yargıdan şikayetçi olduğunu öne sürdü. Yargıda köklü bir değişime ihtiyacın olduğunu vurgu yapan Kışanak, şunları söyledi:
"Son günlerde yargıyla ilgili çok ciddi tartışmalar var. Biz, Kürtlerin ve kadınların yargıya itimadı kalmamıştı ama son tartışmalarda öyle gösteriyor ki, Türkiye’de 72 milyonun tamamının yargıdan bir şikayeti var. Adalet, hukuk sistemi yok. Bağımsız bir yargıdan söz etmek mümkün değildir. Tamamen ideolojik, siyasal amaçla yönlendirilen, kim egemenliği ele geçirirse onun borusunu öttürdüğü bir alana dönüştürülmüş bir durumda. Bu da çok köklü bir değişimi gerektiriyor. Bence, Türkiye’nin en büyük sorunu devletin yeniden yapılanması, demokratik hukuk devleti normlarına göre, kendisini bu yapısal sorunlardan arındırması gerekiyor. Umarım bu yaşadıklarımız buna vesile olur."
(İHA)