Genetiği değiştirilmiş organizma içeren gıda ürünlerinin tespiti için numuneler birbiri ardına laboratuvarlara gönderilirken, analiz sonuçları da ortaya çıkmaya başladı.
Abone olSon analizlerde Toblerone çikolatasında GDO tespit edilmedi, Kanada menşeili kırmızı mercimek ise GDO’lu çıktı
Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) içeren ürünlerle ilgili tebliğ sonrası başlatılan analizlerden ilk sonuçlar gelmeye başladı. İlk 20 analizden 8’i GDO’lu çıkarken, dün de kırmızı mercimekte GDO tespit edildi. Tarım Bakanı Mehdi Eker, “GDO sadece 4 üründe, mısır, soya, kanola ve pamukta kullanılıyor” demişti. Son analiz sonuçlarına göre Türkiye’ye ithal edilen Toblerone marka çikolatalarda ise GDO’ya rastlanmadı.
Kadana’dan geldi
GDO’lu kırmızı mercimeğe Adana laboratuvarında yapılan analizlerde rastlandı. Kanada’dan gelen gemilerden alınan numunelerde, bu ülkeden ithalat yapan iki firmanın mercimeği temiz çıkarken, iki firmanın ithal ettiği mercimekte ise GDO tespit edildi. Bu ürünlerin Türkiye’ye sokulmasına izin verilmezken, ithal edilen şirket de yönetmelik uyarınca ’riskli firmalar’ istesine konuldu.
Limanlarda yer yok
Bu arada Mersin başta olmak üzere pek çok limanda gemi yanaşacak yer kalmadı. Analiz sonuçlarını bekleyen ürünlerin olduğu gemilerin yarattığı yoğunluk ciddi sıkıntı yaratırken, ithalatçı şirketler ise analiz süresinin uzamasından ve 1.300 TL’den başlayan analiz maliyetlerinden yakınıyor. Halen GDO analizi Bursa, Adana ve Ankara’da bulunan 3 kamu laboratuvarında yapılıyor. Özel laboratuvarların analiz için akreditasyon başvurusu yaptığına dair haberimizle ilgili ise talebimize karşın Tarım Bakanlığı’ndan yapılmış herhangi bir açıklama bulunmuyor.
GDO’LU MERCİMEK DAHA İRİ TANELİ OLUYOR
Türkiye’de üretilende GDO yok, rekabet artık adil oldu
En büyük kuru bakliyat firmalarından Reis’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, kendilerinin tamamen yerli üretim bakliyat kullandıklarını, bu nedenle ürünlerinde GDO olma olasılığının bulunmadığını söyledi. “Türkiye’de üretilen pirinçte, mercimekte GDO yok, bunlar asırlardır bizim topraklarımızda üretilen ürünler” diyen Reis, ithal edilen GDO’lu mercimeğin boyutundan belli olduğunu, daha iri taneli ve farklı lezzette olduğunu belirtti.
Reis şöyle konuştu: “Bundan önce GDO’lu ürünler rahatça ülkemize giriyordu. GDO savunucuları ’açlığı azaltacak’ diyor ama GDO kullanımı tamamen maliyetleri düşürmeye yöneliktir ve insanoğluna yöneltilmiş en büyük silahtır. Biz doğal üretim yaptığımız için GDO’lu üretimle rekabette zorlanıyorduk. O nedenle bu yönetmelikle en azından GDO’nun tartışılmaya başlanmasını bile olumlu buluyorum.”