TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik, et fiyatlarındaki artışın ana sebebinin üretici değil, market ve kasap kaynaklı olduğunu söyledi. Kendilerinin yüzde 20 zam yaptığını ancak market ve kasaplarda yüzde 100'e varan zam olduğuna dikkat çekti.
Abone olTürkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin market ve kasaplara sattıkları karkas etin kilogram fiyatının bölgelere göre değişmekle birlikte son bir yılda 48 TL ile 50 TL'den 58-60 TL bandına geldiğini söyledi.
Çelik “Bir yılda bizim sattığımız etin fiyatı yüzde 20.8 artarken nasıl oluyor da market ve kasaplar ete yüzde 100 zam yapıyorlar. Bizden 60 liraya aldıkları eti 90 liraya satsalar yüzde 50 kâr edecekler. Ama onlar 120 liraya, 130 liraya satıp haksız kazanç sağlıyorlar. Küçükbaşta kemik firesi de yok. En kemikli et olan pirzolayı 150 liradan satabiliyorlar” dedi. Yem fiyatlarına yönelik de acilen denetim yapılmasını isteyen Çelik, “2 kilo et satınca 1 çuval yem alıyorduk. Şimdi 3.5 kilo et satıp 1 çuval yemi zor alıyoruz. Karkas ete zam değil, maliyetimizi yükselten yeme indirim istiyoruz. Halk bu sayede pahalı et yemekten kurtulur” diye konuştu.
Acil fiyat denetimi
Kırmızı et için acilen fiyat denetimi talep eden Başkan Nihat Çelik, “Bizden aldıkları fiyat belli, sattıkları fiyat belli. Kazanan üretici de değil, tüketici de değil. Kazanan, aracı market ve kasaplar” dedi.
Afgan çoban yasası gelsin
Başkan Çelik, Afgan göçmenlerin sadece çobanlık mesleğinde çalışmalarına izin veren bir yasal düzenlemeye acilen ihtiyaçları olduğunu söyledi. Halen 40 bin Afgan çobanın çalıştığını, en az 10 bin Afgan çobana daha ihtiyaç olduğunu belirten Çelik, “Afganlar bu mesleği layıkıyla yapıyor. Sadece çobanlık için yasal izin çıkarsa Afganlar şehirlere gidip kaçak çalışamaz, vatandaşın ekmeğine ortak olmaz” dedi.