BIST 9.725
DOLAR 35,22
EURO 36,80
ALTIN 2.979,05
HABER /  DÜNYA

KİRLİ YUMURTA, VATANDAŞA KÖY YUMURTASI” DİYE SATILIYOR

Pazarlarda ve bazı satıcılarda saman içerisinde bulunan yumurtaların “köy yumurtası” olarak vatandaşlara satılmasına yumurta üreticilerinden...

Abone ol

Pazarlarda ve bazı satıcılarda saman içerisinde bulunan yumurtaların “köy yumurtası” olarak vatandaşlara satılmasına yumurta üreticilerinden tepki geldi.
Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nin 35. kuruluş yıldönümünde konuşan Matlı AŞ’nin Genel Müdürü Mehmet Emre Vural, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıktan yumurta satışının yasaklamasına rağmen bu satışların devam ettiğine dikkat çeken Vural, saman içine konulan kirli yumurtaların ‘köy yumurtası’ süsü verilerek satıldığını belirtti. Yumurtanın en ucuz hayvansal protein kaynağı olduğunu hatırlatan Vural, “Hayvansal protein, ihtiyaç duyduğumuz bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda yumurta gıda sektörünün diğer kanallarında önemli bir hammaddedir. Yediğiniz bisküvide, makarnada, kek gibi ürünlerde yumurta önemli bir girdi olarak bulunuyor. Yumurtanın 21 gün gibi kısa bir raf ömrü var. İşletmeci olarak çok titiz olmanız gerekiyor. Son kullanım tarihi gibi tüketicilerin beklentilerine uygun bir raf çevrimi planlanmalıdır. Buğday, mısır, un gibi uzun süre stoklanamıyor” diye konuştu.
Yumurta üreticiliğinin çok ciddi planlama gerektiren bir sektör olduğunu söyleyen Vural, “Etçi bir tavuk 42 günde kesilebilirken, yumurtacı bir tavuk ancak 150 günde yumurtaya başlayıp 80 haftaya kadar buna devam ediyor. Dolayısıyla yumurta üretimine karar verdiğiniz de damızlıktan yumurtayı alacağınız güne kadar ciddi bir planlama gerekiyor. Bu bazen 1 yıl kadar oluyor. Üretime başlandığında ise vanası olmadığı için kısamıyorsunuz. Her gün yumurta almak ve satmak durumundasınız” dedi.
Türkiye’deki yumurta üretiminin yıllık 16 milyar adet olduğu kaydeden Vural, “Türkiye yumurta üretimi yapan bin 100 adet işletme var. Bunlara bağlı 3 bin kümes bulunuyor. 16 milyar civarında yıllık yumurta üretimi söz konusu. Toplam 3 milyar TL’lik hatırı sayılır bir pazar. 350 milyon dolarlık ihracat hacmi bulunuyor. Yaklaşık 100 bin kişilik bir nüfusa da doğrudan veya dolaylı yollarla istihdam sağlıyor” dedi.
(İHA)