BIST 9.771
DOLAR 33,98
EURO 37,67
ALTIN 2.728,39
HABER /  DÜNYA

Kirli silahlar Türkiyeye!

ABD Irak'taki fazla silahlarını çekmeye hazırlanıyor. Güzergahı ise Türkiye...

Abone ol

ABD Irak’taki ihtiyaç fazlası silahlarını Türkiye üzerinden çekecek. Habur’dan giren malzeme, Mersin Limanı’ndan Avrupa ve ABD’ye gönderilecek.

AMERİKA Birleşik Devletleri Irak’tan fazla silahlarını çekmek için harekete geçti. Tırlar ve kamyonlarla Habur Sınır Kapısı’ndan giriş yapacak olan ABD’liler silah, mühimmat ve malzemelerini Mersin Limanı’na götürecek. Bu silahlar, ABD’nin Avrupa’daki askeri üslerine ya da kendi ülkesindeki depolara gönderilecek. Amerikan silahları taşıyan 30 TIR’lık ilk konvoyun, 26-27 Eylül 2007 tarihinde Habur sınır kapısından giriş yapması planlandı.

Bu önemli sevkiyatın ayrıntıları, dün Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, MİT ve Emniyet müdürlüklerine ulaştırıldı. Sevkiyatın kara ve deniz güvenliği Türk makamları tarafından sağlanacak. ABD silahlarının Türkiye’den geçerken, herhangi bir grubun eline geçmemesi için çok sıkı önlemler uygulanacak. Bu kapsamda helikopterlerle de havadan yol güvenliği sağlanacak. Türkiye’nin, taşınacak olan 30 TIR’lık Amerikan silahlarını açıp kontrol edemeyeceği belirtildi. Bazı yetkililer, Amerika’nın Irak’ta kullandığı kirli silahlarının da bu yolla taşınabileceği endişesini dile getirdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak’tan çekilirken Türkiye güzergahını kullanabileceği daha önce gündeme gelmişti. Irak’tan ABD’nin "büyük ayrılışı"nın ilk işareti olan bu boşaltmanın aslında Türkiye ve bölge için son derece önemli olduğunu vurgulayan yetkililer, "Her an Habur Sınır Kapısı’ndan geçişler olabilir" dediler. Malzeme naklinin izin alınan sürede tamamlanamaması halinde yeni bir uzatmaya gidilecek ve kasım ayı sonuna kadar çekilme işlemi gerçekleştirilecek.