ROMA döneminde Trakya'da yaşadığı öne sürülen ve 'Gladyatör' olarak anılan Spartacus'e bakın nasıl da sahip çıktılar
Abone olROMA döneminde Trakya'da yaşadığı öne sürülen ve 'Gladyatör' olarak anılan Spartacus'e Kırklarelililer sahip çıktı.
Trakyalı olmasının bile sahiplenmeye yeterli olduğunu belirten Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, "Spartacus bir dünya markası. Kırklareli'nin tanıtımı anlamında dünyaca tanınan bir kişiliğin olması bize çok fayda sağlar. Bu nedenle ilimize bir Spartacus heykeli dikmeyi düşünüyoruz" dedi.
Kırklareli Kültür Varlıkları Derneği ve Kırklareli Hareketi Derneği 'Spartacus Kırklarelili mi?' konulu panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak Spartacus'un Kırklareli'de yaşadığnı öne süren gazeteci-yazar Nazif Karaçam ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İlk Çağ Tarihi öğretim üyesi Prof.Dr.Hamdi Sayar katıldı. Kırklareli Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan ve çok sayıda kişi de paneli izledi.
Kırklareli'nin tarihi konusunda birçok kitap ve makale yazan araştırmacı gazeteci yazar Nazif Karaçam, şöyle dedi:
"Spartacus, dünya çapında özgürlük mücadelesi veren ve dördüncü hareketi ve ihtilali başlatan bir liderdir. Tarihin ve bir takım yazılı kaynakların belirttiği gibi Trakya'da yetişmiş, fakat büyük Roma İmparatorluğu'nun temellerini sarsmış bir özgürlük savaşçısıdır. Spratacus, İ.Ö. 73 yılına kadar geçmişi bilinmeyen, nerede doğduğu ve ailesi hakkında bir bilginin olmadığı bir kişidir. Trakyalı olduğu yazılmaktadır. Roma'ya göre uzak Trakyalı şimdinin Türkiye Trakya'sı olmaktadır. Coğrafyada 3 Trakya vardır. Türkiye Trakya'sı, Yunanistan Batı Trakya'sı ve Bulgaristan Trakya'sı. Yazılı kaynaklar da Spartacus'un Bulgaristan Rodop Bölgesi'nde doğduğunu söylüyor. Yunanlılar, Makedon olduğunu söylüyorlar. Fakat Türkiye Trakya'sından bahseden bir yazar görmedim. Bu akşam Spartacus'un Türkiye Trakya'sından olduğunu sizlere söylüyorum." Prof.Dr. Hamdi Sayar ise, Spartacus'un yaşadığı yerler yerine hayatını anlattı.
"HEYKELİ DİKİLECEK"
Konferans ardından konuşma yapan Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Belediye Meclisine konunun getirildiğini ve sıcak baktıklarını söyledi. Çağlayan şöyle dedi:
"Neden böyle Dünyaca ünlü bir savaşçının yaşadığı yer Kırklareli olmasın' dedik. Roma İmparatorluğu'nun yıkılış döneminde önemli bir rol oynamış savaşçı, güçlü ve zeki bir kişilik olarak bilinir. Trakyalı olduğu konusunda tarihçiler arasında bir görüş birliği vardır. Trakyalı olması konusunda Nazif Karaçam bir tespit yapmış. Trakyalı olması dahi bizim için sahiplenmeye yeterdir. Spartacus bir dünya markası. Kırklareli'nin tanıtımı anlamında dünyaca tanınan bir kişiliğin olması bizlere çok fayda sağlar. Bu nedenle ilimize bir Spartacus heykeli dikmeyi düşünüyoruz. Trakya'da bir Spartacus heykeli olması çok yadırganmaz. Bir firma belediyemize gelerek heykel konusunda görüşme yaptık. Bu günlerde Spartacus heykeli için bana 'Bu kadar yol bozukken heykel mi yapıyorsunuz?' diyenler de olabilir. Zamanı gelince yol da yapılacaktır, heykelde yapılacaktır. Kırklareli'nde sanat eserlerinin olması gerekiyor. Yoksa güzel ve büyük bir kasaba oluruz. Güzel olabiliriz ama kasaba oluruz."