BIST 9.640
DOLAR 34,65
EURO 36,72
ALTIN 2.937,30
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kırklareli söyleşilerinin 4.sü yapıldı

Geçmişten Geleceğe Kırklareli Söyleşileri'nin 4.'sü Kırklareli Üniversitesi Rektörlük binasında yapıldı.

Abone ol

Panele Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç ve Vali Cengiz Aydoğdu'nun yanı sıra çok sayıda panelist katıldı.

Panele konuşmacı olarak katılan Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hüsamettin Arslan, "Üniversite fikrini kiliselere borçluyuz. Üniversiteler ortaçağda kilise anlamında ibadethanelerle başlamıştır. 19. yüzyılda kiliseden çıkıp modern bilimlerin icra edildiği yerler olmuştur. Yüksek ve kaliteli eğitim dediğimizde ilk aklımıza gelen ülke Amerika'dır. Dünyanın entelektüel merkezidir ve en iyi üniversiteleri Amerika'dadır. Amerika'daki üniversiteler seri üretim formatında çalışmakta" diye konuştu.

Türkiye'nin üniversite problemi olduğunu öne süren Arslan, "Üniversitelerin birinci görevi Türk toplumunu geliştirmek, ikinci görevi de bilim yapmaktır. Türkiye'nin çok kalabalık bir genç nüfusu var ve her gelen hükümet bir yeni üniversite açmakta. Aslında bu iyi bir şey fakat Türkiye üniversitelerle liseler arasında fark gittikçe kapanmakta. Nehir dağlardan inerken hızlı iner, ovalarda iyice yavaşlar ve kısır döngü oluşur. İşte üniversitelerde, Türkiye'de bu şekilde" dedi.

Hüsamettin Arslan, "Benim şahsi önerim pilot üniversiteler olsun. Bu pilot üniversitelerle her üniversitenin özdeşleştiği ve mükemmel eğitim verdiği bölümler olsun. Bölüm veya meslek isimleri söylenince o üniversitelerin ismi gelsin akla. Devlet gelişmek istiyorsa, en önemlisi devlet olmak istiyorsa pilot üniversite tesis edip, bütün coğrafyadan ülkemize öğrenci gelmesini sağlayıp, emperyal düşünmelidir" şeklinde konuştu.