Türkiye'de yaşayan Kırım Tatarları, Rusya'nın Özerk Kırım Cumhuriyeti'ne müdahalesini protesto etti.
Abone olKırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi öncülüğünde bir araya gelen Kırımlılar, Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto gösterisinde bulundu.
Türkiye, Ukrayna ve Kırım bayrakları taşıyan göstericiler, Kırım şehitleri için saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı ve Kırım Ulusal Marşı'nı okudu.
"Rusya, Kırım'dan elini çek", "Kırım'a askeri müdahaleye hayır", "Türkiye, Kırım'a ses ver", "Kırım, Müslüman toprağıdır", "Dün Stalin, bugün Putin", "Kırım, Hocalı olmasın" yazılı döviz taşıyan göstericiler, sık sık Rusya aleyhinde slogan attı.
TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten, burada yaptığı konuşmada, "Kırım Tatarları olarak, Kırım'daki kardeşlerimiz için buradayız. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü sonuna kadar savunacağız. Ukrayna ile birlikte yaşamak istiyoruz" ifadesini kullandı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin, Kırım Tatarları'nı yalnız bırakmayacağına inandığını belirten İçten, "Biz biliyoruz ki; hür dünyada Kırım Tatarları'nın yaşadığı topraklarda Türk dünyası, İsmail Gaspıralı'nın çocuklarına sahip çıkacak" diye konuştu.
Türk devletlerinin yanı sıra tüm dünyada insan haklarını savunan halkların kendileriyle birlikte olduğunu kaydeden İçten, "Kırım Tatarları yalnız değildir" dedi. Rusya'nın, Kırım'a müdahalesini kabul etmediklerini dile getiren İçten, haklı davalarında kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.
İçten'in konuşması sık sık, "Kırım, Türk'tür, Türk kalacak", "Millet, vatan, Kırım", "Rusya, şaşırma, sabrımızı taşırma", "Kırım'da ezanlar susmayacak" sloganlarıyla kesildi.
KIRIM'A BARIŞ GÜCÜ GÖNDERİLSİN
Dünyadaki tüm Kırım Tatar Teşkilatları, İslam Dünyası, Türk dünyası ile İnsan hakları savunucuları teşkilatlarına hitaben okunan basın bildirisinde de, Rusya'nın Kırım'a müdahalesi karşısında sessiz kalınmaması istendi.
Kırım Tatarları'nın 18 Mayıs 1944'te vatanlarından topyekün göçe mecbur bırakılmalarının hatırlatıldığı açıklamada, "Kırım, tarihi süreçte etnik soykırıma tabi tutulmuştur" ifadesi kullanıldı.
Kırımlılar'ın, vatanlarına dönme mücadelesi verdiği bir süreçte Rusya'nın, Ukrayna'daki durumu suiistimal ettiğine değinilen açıklamada, Kırım'ın oldu bittiye getirilerek Rusya'ya bağlanmak istendiği belirtildi.
Açıklamada, "Kırım Türkleri, bütün mücadelelerini teröre, şiddete başvurmadan demokratik ve evrensel hukuk kriterlerine göre yürütmektedirler. Gelişen olaylardan yeni bir 18 Mayıs 1944 faciası yaşamak istememektedirler" ifadelerine yer verildi.
Kırım Parlamentosu'nun, silahlı milislerin namluları ucunda Rusya'ya bağlanma yönünde aldığı referandum kararının uluslararası hukuka ve Ukrayna Anayasası'na aykırı olduğunun belirtildiği açıklamada, kararın tüm dünyadaki Rusya temsilcilikleri nezdinde gösteri, mektup, faks, e-mail ile protesto edilmesi istendi.
Kırım'daki kritik durumun daha da kötüye gittiğinin kaydedildiği açıklamada, "Kırım'da kan dökülmesi an meselesidir" ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, kan dökülmesini önlemek, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü korumak için ilgili tüm uluslar arası kurum ve kuruluşlar göreve çağrıldı ve Kırım'a barış gücü gönderilmesi için harekete geçilmesi istendi.
Açıklamanın ardından, "İstanbul Kırım Tatarları" yazılı siyah çelenk, Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önüne bırakıldı.