Kırım yönetimi, referandumdan önce Tatar halkına vadedilen, yönetimde yüzde 20 kontenjan hakkını vermeyecek.
Abone olUkrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve Rusya'ya bağlanma anlaşması imzalayan Kırım yönetiminin, referandumdan önce Tatarlara vadedilen yönetimde yüzde 20'lik kontenjan hakkının vermeyeceği bildirildi.
Kırım Parlamentosu Başkan Yardımcısı, Anayasa Komisyonu Başkanı Georgiy Yoffe, Kırım Tatarlarına, yönetimde yüzde 20’lik kontenjan verme kararının, tek taraflı bağımsızlık ilanından ve Rusya ile ilhak anlaşması imzalanmadan önceki Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından alındığını öne sürdü.
Rusya Federasyonu’nda, böyle bir kontenjanın ayrılması için yasal gerekçelerin bulunmadığını iddia eden Yoffe, Rusya’da yönetici seçimlerinin eşitlik prensibi üzerinden yapıldığını savundu.
Yoffe, Kırım'da da milliyet açısından herhangi bir avantajın öngörülmediğini kaydederek, yönetimde yer almak için öncelikli kriterin millliyet değil, profesyonellik olacağını bildirdi.
Anayasa Komisyonu Başkanı Yoffe, yeni anayasaya göre, Kırım’da Rusça, Ukraynaca ve Tatarca'nın resmi dil statüsünde olacağını bildirdi.
Rus yanlılarından oluşan Kırım yönetimi, 16 Mart'ta yapılan referandumdan önce, yarımadada yaşayan Tatar halkı için yeni yönetimde yüzde 20 kontenjan verileceğine ilişkin karar almıştı.