Kırık kalp sendromu şiddetli ağrıyla başlıyor! Aldatma, ölüm, kaza...
Kalbim kırıldı sözünün tıptaki karşılığı kırık kalp sendromu özellikle ölüm, ayrılık, reddedilme, aldatma, trafik kazası gibi duygusal travmalar sonrasında ortaya çıkıyor.
Stres ve duygusal travmalar en çok kalbi yorar. Üstelik sadece duygusal olarak değil fiziksel olarak da… Kırık kalp sendromu olarak bilinen Takaşubo Miyopatisi, aşırı stres, acı veya şok durumunda ortaya çıkıyor ve en çok kadınlarda görülüyor. Reem Nöropsikiyatri Kliniği’nin Kurucusu Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, kırık kalp sendromunu anlatıyor.
Kırık kalplerin sendromu
Vücut; korku, stres, aşırı üzüntü ve kaygıya hormonal tepkiler verir. Bu durumda çok fazla adrenalin ve noradrenalin hormonu salgılamaya başlayan vücutta bazı şikayetler meydana
gelir. Kırık kalp sendromunun en tipik belirtisi olan göğüste şiddetli ağrıya nefes darlığı eşlik etmeye başlar. Kalp krizi ile benzer belirtiler gösteren kırık kalp sendromu, genellikle kalp damarlarının sıkışmasına yol açacak kadar tehlikeli olmaz.
Duygusal olarak yıpranan kişilerde daha çok görülüyor
Kişiyi duygusal olarak çıkmaza sürükleyen olaylar kalbin işleyişini de etkiler. Stres hormonlarının salınımı artarken, mutluluk hormonu endorfin azalmaya başlar. Bu durum kalbin normal sürecini bozarak metabolizmayı olumsuz yönde etkilemeye başlar. Bu noktada
yaşanan duygusal gerilimler, kalbi fiziksel anlamda yormaya başlar. Ağrı ve kasılmaların nedeni de tam olarak budur.
Bu duygu değişimlerine dikkat!
Kırık kalp sendromu en çok ani yaşanan duygu değişimleri sonucunda meydana geliyor. Bunlar;
Beklenmedik ölümler,
Ayrılıklar,
Aldatılma,
Reddedilme,
Boşanmalar,
Trafik kazaları,
Aşırı korkma,
Ani şoklar.(Bir kişiye piyango vurması)