BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,49
ALTIN 3.032,60
HABER /  DÜNYA

Kırgızistan'ın tek umudu Rusya

Yıllarca bağımsızlık mücadelesi veren Kırgızlar kendi kendilerini yönetemeyince yine Rusya'ya umut bağladı.

Abone ol

Son 5 yılda 2 halk isyanı yaşanan Kırgızistan'da, son olarak meydana gelen olaylardan dolayı belirgin bir ekonomik durgunluk yaşanırken, bu devrimin ardından oluşan geçici Kırgız yönetimi ve Kırgız halkı, maddi ve mali yardım yapması beklenen Rusya'ya umut bağlıyor.

Geçici Kırgız hükümetinin mali işlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Almazbek Atambayev'in, 6-7 Nisan tarihlerinde ülkede meydana gelen ve iktidarı ele geçirmekle sonuçlanan bu olayların ardından ilk yurtdışı ziyaretini Rusya'ya yapması da bunu açık bir şekilde gösteriyor.

Bölgedeki en önemli askeri üssünü Kırgızistan'da bulunduran Rusya'nın da Kırgızistan'a karşılıksız yardım yapma sözü vermesi dikkati çekiyor.

Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri arasında yoksul durumda olan Kırgızistan ekonomisinin yüzde 40'ını tarım ve hayvancılık sektörü oluştururken, maden ve kömür üretimi de ülke ekonomisinin önemli kaynakları arasında yer alıyor.

Beş milyondan fazla nüfusu ile Orta Asya bölgesinde büyük bir ekonomiye sahip olmayan Kırgızistan'da Rusya başta olmak üzere yurtdışında çalışan 500 binden fazla Kırgız işçilerin ülkelerine gönderdiği paralar da ülke ekonomisinin ayakta kalmasında etkili oluyor.

Ülkenin esas döviz kaynağını maden ürünleri, kömür, pamuk lifi, tütün ve elektrik enerjisi satarak sağlayan Kırgızistan'da doğalgaz ve petrol konusunda halen yurtdışına, özellikle Rusya, Kazakistan ve Özbekistan'a bağımlı bulunuyor.

Kırgızistan her sene Özbekistan'dan ortalama 600 bin metreküp doğalgaz satın alırken, ülkede tüketilen petrol ürünlerinin büyük bir kısmı da Rusya ve Kazakistan'dan ithal ediliyor.

Tarım ülkesi olan Kırgızistan'da ilkbaharın gelmesiyle tahıl, pamuk ve diğer tarım ürünleri ekiminde kullanılacak tarım araçları için, ülkede yaşanan son olaylardan dolayı yakıt kıtlığının meydana gelmesinin ülke ekonomisini zora sokabileceği tahmin ediliyor.

Coğrafi olarak kuzey ve güneye bölünen Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'in de bulunduğu kuzey bölgesinde metalürji ve kömür üretiminin gelişmesi, Oş ve Calalabad gibi vilayetlerinin yer aldığı ve Özbeklerin yoğun olarak yaşadığı güneyde ise ağırlıklı olarak tarım, ipekçilik ve hayvancılığın gelişmesi, ülkede milli gelir paylaşımında da farklılıklar ortaya koyuyor.

Ülke ekonomisinde 2009 yılında yüzde 2,3 oranda küçülen, sanayi üretimi ise 6,4 oranda gerileyen Kırgızistan'da, ekonomik gelişme, yapılacak ekonomik reformlar ve yurtdışından gelecek yardıma bağlı.