BIST 10.075
DOLAR 35,33
EURO 36,48
ALTIN 2.993,60
HABER /  DÜNYA

Kırgızistan'da yine ortalık karıştı!

Kırgızistan'da güvenlik güçleri Oş kenti meydanında ellerinde demirler ve değneklerle toplanan kalabalığa müdahale etti.

Abone ol

Kırgızistan'ın güneyindeki Oş kentinde güvenlik güçlerinin, ellerinde demir sopalar bulunan 3 bin göstericiye müdahale etmesi sonucu 500'den fazla kişinin yaralandığı bildirildi. Oş'ta olağanüstü hal ilan edildi.


Oş kenti, 7 Nisan'daki son ayaklanmanın ardından görevini bırakmak zorunda kalan devrik lider Kurmanbek Bakıyev'in en güçlü olduğu bölgelerden biri olarak biliniyor.

Kırgızistan'daki Geçici Hükümet Sözcüsü Farid Niyazov, dükkanlara zarar veren ve arabaları yakan 3 bin kadar göstericiye müdahale edildiğini, geçici hükümetin Oş'daki karışıklık nedeniyle olağanüstü hal ilan etme kararı aldığını, sorunun çözülmesi için bunun gerekli olduğunu açıkladı.

Niyazov, ellerinde demir sopalar bulunan kalabalığın, askerlerin kente gelişiyle dağıldığını, olağanüstü halin 20 Haziran'a kadar uzatılabileceğini kaydetti.

Hastane kaynakları, yaralıların çoğunun bıçakla yaralandıklarını, bir kişinin ölmüş olmasından endişe ettiklerini duyurdu.

KIRGIZİSTAN'DAKİ OLAYLARIN GELİŞİMİ

Kırgızistan'da 6 Nisan'da, kuzeydeki Talas kentinde muhalefetin düzenleyeceği gösteriye izin vermeyen polis ile göstericiler arasında çıkan çatışmanın ardından bir gecede ülkedeki tüm muhalif liderler tutuklanmıştı.

7 Nisan'da göstericiler, başkent Bişkek'te muhalefet liderlerinin serbest bırakılması ve gösterilere izin verilmesi için Sosyal Demokrat Parti (SDP) binası önünde toplandı. Güvenlik güçlerinin engeliyle karşılaşan göstericiler, polis araçlarını ateşe vermiş, silahlarına el koymuş, Ala Too Meydanı'na yürüyüşe geçmişti. Devlet Başkanlığı binasını çevreleyen demir parmaklıklara yaklaşan göstericilere binanın üstünden keskin nişancılar tarafından ateş açılmış, çıkan olaylarda onlarca kişi ölmüş, 1500'den fazla kişi de yaralanmıştı.

Polis ile göstericiler arasında yaklaşık 12 saat süren çatışmanın ardından muhalefet, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in iktidarını devirerek, Roza Otunbayeva liderliğindeki geçici hükümeti kurmuştu. Geçici hükümetin 6 ay görev yapması, bu süre zarfında yeni bir anayasa ile yeni bir seçim yasası taslaklarının hazırlanması planlanıyor.