BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

Kırgızistan'da hayat normalleşiyor

Kırgızistan'da iç savaşı andıran kanlı olaylar sonrası yaralar sarılmaya çalışıyor. Ülkede az da olsa hayat normala dönüyor.

Abone ol

Kırgızistan'ın güneydeki Oş ile Celalabad eyaletlerinde 11 Haziran'da Kırgızlar ile Özbekler arasında patlak veren çatışmaların ardından bugün hayat normale dönmeye başladı ve ilk kez bazı dükkanlar açıldı.

AA muhabirinin Oş kent güvenliğinden sorumlu daireden aldığı bilgiye göre, son iki günün önceki 5 güne nazaran sakin geçtiği belirtildi.

Kent merkezine ve birçok ilçeye elektrik verilmeye başladı.

Oş eyaletine bağlı ilçelerde de silah seslerin duyulmadığı ve gecesi güvenlik güçlerinden yardım istenmediği baçıklandı. Kentte, çatışmalar sırasında şehir dışına sığınan vatandaşların yavaş yavaş evlerine dönmeye başladığı belirtildi.

Durumun hala gergin olduğu kentte vatandaşların fazla sokaklara çıkmadığı hatırlatıldı.

Güvenlik güçlerinin Oş kentinde durumu kontrol ettiğini, belediye ekiplerinin de yanan araçları ve çöpleri kaldırmaya başladığı belirtildi.

Oş kentinde başlayan çatışmaların Celalabad kentine sıçramasının ardından Celalabad'da da günün sakin geçtiği bildiriliyor.

Celalabad kent merkezinde, çöplerin ve yanan araçların kaldırılmaya başladığı ve yağmalanmayan bazı dükkanların açıldığı belirtildi.

Kentte gıda sorunun bulunduğuna dikkat çekilirken, vatandaşların şehir dışındaki pazarlara akın ettikleri ifade edildi.

Bu arada, eski Acil Durum Bakanı Kamçıbek Taşiyev, Celalabad kentindevatandaşların akrabalarını ve yakınlarını aramakla meşgul olduklarını kaydetti. Taşiyev, ihtiyarlardan oluşturulan komitelerin iki halkı barıştırmaya çalıştıklarını söyledi.

Öte yandan, Celalabad eyaletindeki Bazar-Korgon ilçesinde dükkanların çalışmadığı ve evlerini terk eden vatandaşların hala evlerine dönmediği kaydediliyor. Ayrıca, bölgede köylüler köy giriş yollarını barikatlarla kapatarak köyden olmayanların girmesine izin vermiyor.

Kırgızistan;ın güneyinde Kırgızlar'la Özbekler arasında henüz belirlenemeyen bir sebeple çıkan kavga çatışmaya dönüşmüştü. Oş ve Celalabad eyaletlerinde 5 gün süren çatışmalarda 191 kişi öldü. 2 bin kişi yaralandı. Binlerce kişi evlerini terk etti ve bazıları da komşu ülke Özbekistan;a sığınıyor.