Manisa'nın Selendi ilçesine bağlı Pınarlar köyünde bu yıl 10.'su düzenlenen kiraz festivalinde, sezonun en güzel kirazını üreten çiftçiler altınla ödüllendirildi.
Abone olŞehit Savcı Ethem Ekim İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen festival, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Etkinliğe Manisa Valisi Celalettin Güvenç, İlçe Kaymakamı Selim Palamut, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Celal Çok, Belediye Başkanı Nurullah Savaş, AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen, MHP Manisa Milletvekili Ahmet Orhan, Tarım İl Müdür Vekili Şener Uysal, İl Özel İdare Sekreteri Selami Katran, CHP İl Başkanı Cahit Kaplan, Manisa Ziraat Odası Birliği Başkanı Nuri Sorman, Manisa’nın Selendili İl Genel Meclis üyeleri Orhan Tutar ve Mehmet Ünver, siyasi partilerin temsilcileri, çevre belde başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.
İlçedeki kiraz üretimiyle ilgili bilgiler veren İlçe Tarım Müdürü Ahmet Aslanalp, Selendi'de ilk kez 1997 yılında 25 bin ağaçla başlanan kiraz üretiminde bugün 600 bin ağaca ulaşıldığını belirtti. Aslanalp," İlçemizin genel olarak yüzde 70'i dağlık, yüzde 30'u düz arazi olmak üzere kıraç bir yapıya sahiptir.
Bu özelliği bakımından ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçemizin en önemli su kaynağı Selendi Çayı'dır ve sulu tarım yönünden katkısı çok azdır. Arazilerinin yüzde 2'si ancak sulanabilmektedir. Tarımı genellikle buğday, arpa, tütün, nohut, haşhaş ve meyve üretimine dayalıdır. 313 bin dekar alanda meyvecilik yapılmaktadır.
Bunun da 13 bin 173 dekarla en büyük alanı kiraz olmak üzere, 10 bin dekar alanda ceviz, 2 bin 5 dekar alanda antep fıstığı, bin 500 dekar alanda da badem ve geriye kalan yaklaşık 4 bin dekar alanda da zeytin, vişne, elma, armut, şeftali, nar, kayısı ve diğer meyvelerin üretimi yapılmaktadır. Meyve veren yaştaki 150 bin ağaçtan toplam 3 bin 750 ton kiraz üretimi yapılmaktadır." dedi.
Düzenledikleri festival ile yöredeki üreticileri kiraz üretimine teşvik etmeyi amaçladıklarını belirtten Pınarlar köyü Muhtarı Bekir Sağdıç, bu yıl köylerinde 500 ton kiraz yetiştirdiklerini kaydetti.
Bunun yanı sıra pazarlamada sorun yaşandıklarını dile getiren Sağdıç, bunu da Simav-Selendi karayolunun çok kötü olmasına bağladı. Sağdıç, yolun genişletilmesi gerektiğini yolun dar olması nedeniyle alıcı firmaların köye gelmekte zorluk çektiklerini ifade etti.
Dağlık bir araziye sahip, denizden bin metre yükseklikteki Pınarlar köyünü kutlayan Vali Celalettin Güvenç, muhtarın yol genişletme isteğini isteğini ileriki yıllarda yerine getireceklerini söyledi. Pınarlar köyü, kirazı ile Selendi’nin gelişmiş köylerinden birisi haline geldiğini belirten Güvenç, bu başarının muhtar ve köy halkının birlik ve beraberlik içinde çalışması sayesinde kazanıldığını vurguladı.
Bu yıl Manisa’dan 30 bin tok kirazın ihraç edildiğini ve bunun 500 tonunun sadece Pınarlar köyünden sağlandığını ifade eden Güvenç, Manisa’nın Mesir Macunu'ndan sonra kirazınında meşhur olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından kiraz yarışmasına geçildi.
72 üreticinin katıldığı yarışmada 5 kişilik jüri heyeti, en iyi kirazı seçmekte zorlandı. Yapılan değerlendirme sonucu Pınarlar köyünden Halil İbrahim Özel 1. olurken, Kamil Karagöz 2. Rıza Akbudak 3. Ramazan Sezer 4.oldu. Üreticilerin altın ödüllerini Vali Celalettin Güvenç, Milletvekilleri İsmail Bilen ve Ahmet Orhan ile İlçe Kaymakamı Selim Palamut verirken diğer 6 üreticiye de altın ödülü verildi.
Festivalin akşam programında ise havai fişek gösterileri altında TRT İzmir Radyosu sanatçılarından Selcan Kökşen Şahin ve Ege Üniversitesi Devlet Türk Konserutuvarı stratejik eğitimi öğretim görevlisi Ali Tunç birer konser verdi. İlçe Kaymakamı Selim Palamut ve Belediye Başkanı Nurullah Savaş ile Köy ve İlçe halkı ve davetliler söylenen türkülere eşlik ederek eğlenceli vakit geçirdiler.
Bu arada binlerce kişiye etli pilav, ayran ve kiraz ikramı yapılırken Bursa Kestel Kaymakamlığı Kestel Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Halk Oyunları ekipleri geceye renk katarken izleyicilerden bol bol alkış aldı. Köy muhtarı festivale destek veren kurum, kuruluş ve şahıslara birer koli kiraz hediye etti. Festival kapsamında Pınarlar, Tepeynihan ve Terziler Köylerinde İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, İş-kur ve Safran Halı işbirliği ile açılan Halı Kursunu tamamlayan 100 kadın kursiyere İlçe Kaymakamı Selim Palamut tarafından sertifikaları verildi.