Kentsel Dönüşüm Yasa taslağı, gecekondu sahiplerinin yanısıra kiracılara da konut hakkı tanıyor.
Abone olBayındırlık Bakanlığı'nın gecekonduyu önleme için hazırladığı Kentsel Dönüşüm Yasa taslağı, gecekondu sahiplerinin yanısıra kiracılara da konut hakkı tanıyor. Nasıl mı? İşte..
Yıllardır çözüm bulunamayan binaların depreme karşı dayanıklılığı ve gecekondu sorununu ortadan kaldıracak köklü çözüm için düğmeye basıldı. Bayındırlık Bakanlığı'nın, 'gecekondu sorununun aşılması ve depreme dayanıklıklı yapıların oluşturulması' amacıyla hazırladığı Kentsel Dönüşüm Yasa Taslağı, devrim niteliğinde hükümler içeriyor. Başbakanlığa sunulmaya hazır hale gelen taslak yerel yönetimlere oldukça geniş yetkiler veriyor. Buna göre, belirlenecek 5 hektardan küçük olmayan dönüşüm alanları yeni baştan oluşturulacak.
Yasal prosedürün tamamlanmasından sonra dönüşüm alanı olduğu kesinleyen bölgelerde tüm yapım faaliyetleri durdurulacak. Önce mevcut taşınmazların 'değeri' belirlenecek. Düzenleme sonrasında dağıtım, bu 'değer' temel alınarak, eşdeğerlik esasına göre yapılacak.
Bu alanlarda, mevzuata uygun yapıların boşaltılması ve yıkılarak kaldırılmasında, 'anlaşma' yolu esas alınacak. Anlaşma kapsamında idare, konut sahiplerine, proje gerçekleştirilinceye kadar geçici konut tahsisi veya kira yardımı yapabilecek.
Anlaşma sağlanamadığı takdirde ise kamulaştırma yapılacak. Bu süreçte itiraz, sadece bedele yönelik olabilecek.
Gecekondu yaptıranlara yönelik yaptırımlar içeren yeni TCK'nın kabul edildiği 12 Ekim 2004 tarihinden önce dönüşüm alanında inşa edilen gecekonduların sahiplerine, dönüşüm alanında oturanlara veya kiracılara, hak sahipleri için yaptırılacak konutlardan tahsis edilecek.
Afet karşında yıkılma tehlikesi bulunan yapıların sahiplerine güçlendirme veya yıkım için süre tanınacak. Bu sürede yapılmazsa idare derhal ya tamir ettirecek ya da yıkacak. Masraflar da sahibinden yüzde 20 fazlasıyla sahibinden alınacak.
Kaynak:Yenişafak