BIST 9.627
DOLAR 35,24
EURO 36,78
ALTIN 2.961,53
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Kiracıların hayatı artık daha zor!

TBMM 85 yıllık Borçlar Kanunu'nu 2.5 saatte değiştirdi. Yeni kanundan ise en çok kiracılar etkilendi.

Abone ol

Kiracı-ev sahibi' ilişkisinde yeni dönem başladı. Hükümet ve muhafelet anlaşınca 85 yıllık Borçlar Kanunu Meclis'te 2.5 saatte değiştirildi.

İşte kiracıları ve ev sahiplerini yakından ilgilendiren o değişiklikler...

TBMM Genel Kurulu'nda Türk Borçlar Kanunu Tasarısı dün jet hızıyla yasalaştı. 649 maddeden oluşan tasarı, bütün partilerin vardığı mutabakatla 2.5 saatte kabul edildi. Yeni kanunla kiracı-ev sahibi ilişkilerinde, yeni bir dönem başladı. Kiracılar 'Dedem ya da torunum' oturacak gerekçesiyle evden çıkarılabilecek. Kira artışı yıllık üretici fiyat endeksini geçmeyecek.

TBMM Genel Kurulu'nda, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı kabul edildi. 649 maddeden oluşan ve 22 bölüm halinde "temel kanun" olarak görüşülen tasarı, bütün partilerin vardığı mutabakat doğrultusunda Genel Kurulda neredeyse "jet" hızıyla yasalaştı. 30'ar maddeden oluşan her bölüm 3 dakikada geçti. Tasarı üzerinde toplam 4 önerge verilerek değişiklik yapıldı. Tasarı, yaklaşık 2.5 saatte yasalaştı. TBMM Adalet Komisyonunda 2008'de kabul edilen tasarının görüşmelerine, 2009 yılında TBMM Genel Kurulu'nda başlanmış ve ilk 2 bölümünün kabul edilmesinin ardından yarım kalmıştı.

KİRA ARTIŞI ÜFE'Yİ GEÇEMEYECEK: Yeni Türk Borçlar Kanunu ile kiracı-ev sahibi ilişkilerinde, yeni bir dönem başlayacak. Kiracılar 'Dedem ya da torunum' oturacak gerekçesiyle evden çıkarılabilecek. Kiracıların elektrik ve su borcunu ödememesi tahliye sebebi olurken, uyarıya rağmen yüksek sesle müzik dinleyen, gürültü yapan, balkonda mangal yakan kiracının sözleşmesi de iptal edilebilecek. Konut ve işyeri kiralamada depozito 3 aylık kira bedelini aşamayacak. Kira bedelleri, bir önceki yılda gerçekleşen üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış oranını geçmemek koşuluyla artırılabilecek. Bu kural bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacak. Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemeyecek. Bu rızanın alınması mümkün olmazsa veya eş haklı sebep olmaksızın rızasını vermekten kaçınırsa kiracı, hakimden bu konuda bir karar vermesini isteyebilecek.