BIST 9.777
DOLAR 34,17
EURO 38,15
ALTIN 2.913,80
HABER /  GÜNCEL

Kiracıları üzecek haber

Yeni Borçlar Kanunu ev sahiplerinin yüzünü güldürürken kiracıları biraz üzecek gibi görünüyor.

Abone ol Çünkü tasarıya göre, kira kontratına eklenecek bir madde ile çatı, badana, boya, asansör tamiratı gibi masraflar artık kiracıya ait olacak.

Kiracıların işi biraz zorlaşıyor. Çünkü Meclis Adalet Komisyonunda görüşülmesi tamamlanan Borçlar Yasa Tasarısı'na göre kira kontratında evsahibi lehine değişiklikler yapılacak.

Değişen kontrata göre ise, normalde ev sahibinin ödediği çatı, badana, boya, asansör gibi evin tüm masraflarını artık kiracı kendi cebinden ödeyecek. Üstelik kiracı ev sahibinden ancak onay aldıktan sonra dolap, parke, gibi evin içinde değişiklikler yapabilecek. Yalnız bir istisna var.

Bakımsız kiralanan ev, kiracı sayesinde değer kazanınca kira ücreti artırılamayacak. Tasarıyla kira ödeme prosedüründe de değişikliğe gidilebilecek. Kira parası ev sahibine artık ay sonunda verilecek.

Ödeme en geç kira süresinin bitiminde ödenmiş olacak. Kirayı ödemeyene ise en az bir ay süre tanınacak. Evde eski kiracı olmanın avantajı da tasarıyla ortadan kalkacak. Ev sahibi 5 yıldan fazla evinde oturan kiracıya TÜFE'ye göre değil, rayice göre kiralama yapabilecek.

Tasarıya göre kötü komşu evden atılacak. Kiralık evi özenle kullanmayan, komşularına gerekli saygıyı göstermeyen kişi ev sahibi tarafından uyarılacak. Kiracı uyarıya aldırış etmezse evden çıkartılabilecek.