Kira zamlarında TÜFE hesaplaması 20 milyon kiracıya yaradı
Yıllık kira artışında ÜFE yerine TÜFE’nin kullanılması kiracıya avantaj sağlarken ev sahiplerinin ciddi gelir kaybına neden oldu. Kiracının yeni hesaplama sayesinde yıllık cebinde kalan para bin 496 lira oldu.
Geçen yıl enflasyondaki yükselişe bağlı olarak gerçekleştirilen kira zam oranlarında TÜFE’nin esas alınması kiracıya yaradı. Kiralara uygulanan yıllık zam oranında 12 aylık ÜFE (Üretici Fiyatları Endeksi) ortalamasından 12 aylık TÜFE (Tüketici Fiyatları Endeksi) ortalamasına dönülmesi kiracıların avantajına oldu. Nisan ayında yüzde 31.17 oranında zamlanacak bir konutun kira zammı yüzde 18.7'de kaldı.
Yıllık bazda bin 496 lira kiracının cebinde kalırken ev sahibinin kira geliri bu tutar kadar düşmüş olacak. Dövize olan talebin azaltılması ile enflasyondaki hızlı tırmanışı frenlemek amacıyla yurtiçi kira sözleşmelerinde yapılan değişiklikler ülke genelindeki yaklaşık 20 milyon kiracıya büyük avantaj sağladı.
Dövize olan talebin azaltılması için kiralarda döviz sözleşmesi yasaklanmış aynı zamanda kira zamlarında da ÜFE yerine TÜFE'nin kullanılmasına karar verilmişti. Bu gelişmede yılın ilk 4 ayında sevinen taraf kiracılar oldu. Ocak ayında kiracılar lehine 10.77 puan olan fark nisan ayına gelindiğinde 12.47 puana kadar çıkarak en üst seviyeye ulaştı. Örneğin kirası bin lira olan bir konutta ÜFE ile TÜFE arasındaki her 1 puanlık fark kira artışında aylık 10 lira, yıllık 120 liralık farka yol açıyor.
2018'in Aralık ayında 12 aylık ortalamada TÜFE yüzde 16.33, ÜFE ise yüzde 27.1 oranında arttı. 3 Ocak 2019 tarihinde açıklanan bu verilerden yüzde 16.33'lük TÜFE verisi ocak ayı kira artışlarında dikkate alındı.