Kentsel dönüşümü kapsayan kira yardımı kanununa yeni bir düzenleme geliyor.
Abone ol6.5 milyon binayı kapsayan kentsel dönüşüme yeni düzenleme geliyor. Kira yardımı süresi arttırılırken mülk sahiplerinin yaşadığı anlaşmazlıkta söz hakkı, ilgili müdürlüklerde olacak.
Radikal'in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 6.5 milyon binanın yenileneceği kentsel dönüşüm sürecinde ortaya çıkan problemlere karşı yönetmelik değişikliğine gidiyor. Daha önce 18 aydan fazla verilmeyen kira yardımının süresi riskli alanlarda 24 aya çıkarılıyor. Hazırlanan düzenlemenin gerekçesinde “yeterince anlaşılmayan hükümlerin yeniden düzenlendiği” belirtildi.
MİRASÇILIK YETKİSİ VERİLİYOR
Bakanlık Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamında iki yıl önce çıkardığı uygulama yönetmeliğini değiştiriyor. Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan yeni yönetmelik taslağında, riskli yapıları tespit edecek kurumların lisanslandırılması ve lisans iptalini gerektiren durumlar ayrıntılı şekilde yeniden ele alınıyor. Taslakta riskli yapı tespitinin tapuya şerh edilmesinden sonra maliklere yapılacak tebligatta malikin ölmüş ve vârislerinin belli olmaması durumunda yaşanan problemler gözetildi. Bu doğrultuda vârislerin herhangi bir hak kaybına uğramasına engel olmak amacıyla tapuda kayıtlı malikin ölmüş olması halinde bakanlık veya müdürlüğe tebligat işlemleri için mirasçılık belgesi çıkarması konusunda yetki veriliyor.
ALTI AYLIK UZATMAYA GİDİLDİ
Kanun kapsamında yapılacak kira yardımının süresi, başvurunun ne kadar süre içinde yapılacağı gibi şartlar da yeniden düzenlendi. Buna göre anlaşmayla tahliye edilen uygulama alanındaki yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren yapının tamamlanmasına kadar verilecek kira yardımında 6 aylık uzatmaya gidildi. Kira yardımının miktarı 600 lira olarak sabit tutulurken, daha önce 18 ay olan yardım süresi riskli alandaki yapılar için 24 aya çıkarıldı. Bu süre riskli alan dışındaki yapılar için de 18 ay olarak uygulanmaya devam edecek. Ancak kira yardımı kanun kapsamında anlaşma yoluyla kamulaştırılan yapılarda 5 ayı geçemeyecek. Aylık kira bedeli ise Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) 12 aylık ortalamasının değişimi oranında güncellenecek.
1 YIL İÇİNDE BAŞVURU ŞARTI
Düzenlemeye göre yapılacak kira yardımının beş aylık miktarı taşınma masrafları da dikkate alınarak defaten ödenmeye devam edecek. Ancak, bu durumda yardım süresi riskli olan dışındaki riskli yapılarda defaten ödemenin yapıldığı aydan itibaren 13 ayı geçemeyecek. Yeni düzenlemede yürürlükteki yönetmelikte de yer alan bankalardan kredi kullanacak kişilere Bakanlar kurulunca belirlenen oranlarda Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı’ndan karşılanmak üzere faiz desteği verilebilecek. Ancak destek için tahliye tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde bakanlığın protokol imzaladığı bankalara kredi başvurusu yapılması gerekecek.
MÜDÜRLÜKLERE ‘İFRAZ’ HAKKI
Yürürlükteki yönetmelikte geçen “Riskli olarak tespit edilen bu yapıların birlikte değerlendirilebilmesi için, bu yapıların bulunduğu alanın risksiz olan yapıların bulunduğu alandan ifrazı mümkün ise ifraza, parsel üzerindeki bütün maliklerin sahip oldukları hisseleri oranında en az 3’te 2 çoğunluğu ile karar verilir” fıkrasına da dikkat çekici bir değişiklik yapılıyor.
Yapılacak değişiklikle bir yapıda 3’te 2 çoğunlukla karar alınamaması halinde ifraz işlemi için ilgili müdürlüklerin resen karar verebilmesinin önü açılıyor.