Kira beyannamesi nasıl verilir, nelere dikkat etmek gerekir?
Evini kiraya verenlerin kira beyannamesi düzenlemesiyle ilgili merak ettikleri tüm soruların yanıtını sizler için derledik.
1 Mart'ta başlayan yıllık gelir vergisi beyan dönemi sırasında 2014 yılında konut ve iş yerlerini kiraya vererek gelir elde eden kişilerden, konut kira geliri için istisna tutarı olan 3 bin 300 lirayı aşanlarla, iş yeri kira geliri için stopaja tabi kira gelirinin beyan sınırı olan brüt 27 bin lirayı, stopaj yapılmayanlarda ise beyan sınırı olan bin 400 lirayı aşanların, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor. İşte kira beyannamesinde en sık sorulan sorular ve yanıtları…
Gayrimenkul sermaye iradı nedir? Gayrimenkul sermaye iradı Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesinde sayılan mal ve hakların gerçek kişiler tarafından kiraya verilmesinden sağlanan gelirleri ifade eder.
Gelir Vergisi Kanunun 70. Maddesindeki mal ve haklar nelerdir? Arazi, bina, maden suları, menba suları, madenler, voli mahalleri ve dalyanlar, demirbaş eşyası ve döşemeler, Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, Arama, işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, ihtira beratı, alameti farika, marka, ticaret unvanı, her türlü teknik resim, desen, model, plan ile sinema ve TV filmleri, ses görüntü bantları, telif hakları, gemi payları, her türlü motorlu araç, makine.
Sadece mesken kira geliri elde edenler hangi hallerde beyanname verirler? Mesken kira geliri elde edenler elde ettikleri kira gelirinin 2014 yılı için istisna tutarı olan 3.300 TL’yi aşması halinde GMSİ beyannamesi verirler. 2014 yılı içerisinde 3.300 TL ve altında mesken kira geliri elde edenler beyanname vermek zorunda değildir.