Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Kipaş Holding, birisi jeotermal diğeri hidroelektrik olmak üzere 180 milyon dolarlık 2 enerji yatırımını 2011 yılında üretime geçirecek.
Abone olKahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Kipaş Holding, başta tekstil olmak üzere çimento, tarım ve otomotiv sektöründe toplam 6 bin kişiye istihdam sağlıyor.
Tekstil alanında gerçekleştirdiği yatırımlarla dikkatleri çeken firmanın Mısır’da da yaklaşık 1000 kişinin istihdam edildiği konfeksiyon tesisi bulunuyor.
Tekstile yatırım yapmaya devam eden Kipaş Holding, son 3 yıldan bu yana da enerji alanındaki alt yapı çalışmalarını tamamlayarak yatırım yapmaya başladı.
Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, tekstilin kendilerinin ana sektörü olmasına rağmen enerjinin bundan sonra öncelikli sektör olacağını söyledi.
Holding olarak enerji ile büyümeyi düşündüklerini kaydeden Öksüz, biri doğal gaz diğeri fuil-oil olmak üzere 2 santralin enerji üretimine devam ettiğini açıkladı.
Enerjide büyümek için de 2 yatırım alanı seçtiklerini anımsatan Öksüz, şöyle konuştu:
“Birisi hidroelektrik projemiz Ermenek’te bulunuyor ve inşası hızla devam ediyor. 1050 metre gibi Türkiye’nin en yüksek düşüşüne sahip bir proje. 2011 yılının ilk çeyreğinde bu projeyi tamamlamayı düşünüyoruz. Şu anda bu projenin bütün sorunları çözüldü. İnşaatı devam ediyor. Tamamlandığında yıllık 40 megavat kurulu güce sahip olacak. Ermenek’teki santral yaklaşık 80 milyon dolarak mal olacak. Bunlar yapıldıktan sonra tesislerimizin tamamının enerjisini kendimiz üretmiş olacağız. Bir taraftan tesislerimiz de büyüyor ilave yatırımlarımız var.”
JEOTERMALE 250 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Aydın Germencik’te yaklaşık 7 bin 500 hektar alanda jeotermal sahasını özelleştirme ile ihale usulü ile aldıklarını vurgulayan Öksüz, şunları kaydetti:
“Maren Enerji diye bir şirket kurduk. Şu anda Germencik’te kuyu çalışmaları devam ediyor. Jeotermal alanda büyümeyi düşünüyoruz. Jeotermal enerji yenilenebilir enerji içerisinde aslında çevreye en az zararı olan ve ful kapasite ile de çalıştığı için tercih edilen bir sektör. Türkiye dünyada jeotermal enerji bakımından en zengin 5. büyük ülkesi. Yalnız bu sahaları ülke yeni yeni keşfettik. Hükümetin de bu konuda çok olumlu çalışmaları oldu. Özel sektöre sahaları açtı. Dolayısıyla özel sektör jeotermal de de güzel yatırımlar yapmaya başladı. Bunun öncülerinden biri de Kipaş Holding’tir. Germencik sahasında enerjiye uygun su bulduk. Aynı çalışmayı Nazille’de de yapacağız. Germencik’teki çalışmamızda kuyular tamamlanmak üzere makine siparişi verildi.
2011 yılının ilk yarısının sonunda üretime açmayı düşünüyoruz.
Kuyularımız 2 bin metre civarında sıcaklık 150-200 derece arasında değişiyor. Germencik’teki yatırımımız yaklaşık 100 milyon dolar civarında olacak. İki ünite düşünüyoruz ve her bir ünite 30 megavat kurulu güce sahip olacak. Bir üniteden yıllık 115 milyon kilovatsaat enerji üretmeyi planlıyoruz. Ayrıca önümüzdeki 10 yılda 250 milyon dolar yatırımla kurulu gücü 100 megavata çıkarmayı düşünüyoruz.”
İkinci jeotermal yatırımını Nazilli’de yapacaklarını kaydeden Öksüz, sahayı yeni aldıklarını ve teknik çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.
Hanefi Öksüz, Türkiye’de elektrik üretim amaçlı jeotermal santrallerin kurulu gücü 96 megavata ulaştığını ve bugünkü teknoloji ile bilinen kaynakların toplam elektrik üretim potansiyelinin 1000-1500 megavat arasında olduğunun bilindiğini söyledi.
Firma olarak dünyanın krizle uğraştığı şu günlerde yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini vurgulayan Öksüz, “Ekonomik kalkınmanın başlıca göstergesi ve itici gücü olan enerjiyi, yerli ve dışa bağımlı olmayan yenilenebilir kaynaklardan sağlamak için çalışmalarımız sürmektedir” dedi.