BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  DÜNYA

Kimyasal gazla ilgili bomba iddia!

Suriye'de katliama sebep olan sinir gazındaki kimyasal maddeleri İngiltere'nin bu yıl başına kadar gönderdiği ortaya çıktı.

Abone ol

İNTERNET HABER- İskoç Sunday Mail gazetesi, İngiltere'nin Suriye'ye bu yılın başına kadar sinir gazında bulunan kimyasal maddelerin satılmasına izin verdiğini iddia etti.

Gazete, İngiltere'nin sinir gazı yapımında kullanılan potasyum florid ve sodyum florid gibi maddelerin ihracat lisanslarını bir süre askıya almadığını yazdı.

Kimyasal madde ihracat lisanslarına Vince Cable'ın başında olduğu İş ve Yetenekler Bakanlığının izin verdiğine dikkati çekilen haberde, anlaşmaların geçen ocak ayına, Avrupa Birliği'nin Esad rejimine yönelik sert yaptırımlar alma kararına kadar askıya alınmadığı bildirildi.

Sunday Mail, İskoç parlamenterlerin de aralarında bulunduğu bazı milletvekillerinin İngiltere Başbakanı David Cameron'dan bu konuda açıklama beklediğini ve Suriye'de iç savaşın başladığı ve devam ettiği 10 ay boyunca neden kimyasal maddelerle ilgili ihracat anlaşmalarının askıya alınmadığı sorusunu yönelttiğini kaydetti.

"İNGİLTERE OPERASYONDA CASUSLUK GÖREVİNİ ÜSTLENDİ"

İngiliz basınında yer alan haberlere göre, Suriye'ye askeri müdahaleye katılmayacağını açıklayan İngiltere, ABD'nin en yakın müttefiki olduğunu kanıtlamak için Suriye'ye askeri operasyonda casusluk görevini üstlendi.

'SAS kimyasal silah yerlerini avlıyor' başlıklı Sunday Times haberinde , bu tür yeraltı faaliyetlerinin Parlamento vetosunun kapsamında olup olmadığı tartışıldı. Haberlere göre, ünlü SAS komandolarını küçük birimler halinde gizli istihbarat toplamaları ve kimyasal silah depolarının yerlerini saptamaları için Suriye'ye göndermeye devam eden İngiliz Ordusu, Kıbrıs'taki üslerini de gizli dinlemelerde kullanıyor.

Downing Street, parlamento vetosunun ABD ile istihbarat işbirliğini kısıtlamadığına dikkat çekti. İngiltere'nin Suriye'ye askeri müdahaleye katılmayacağını açıklamasına rağmen yeraltı kaynaklarını kullanarak Suriye'de istihbarat toplayıp toplayamayacağı İngiliz politikacılara tartışma konusu oldu.