BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

'Kimseyle savaşmak niyetinde değiliz'

Suriye'nin Cuma günü Türk savaş uçağını düşürmesi ardından Ankara'da yapılan bakanlar kurulu toplantısından sonra açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Arınç "Kimseyle savaşmak niyetinde değiliz" dedi.

Abone ol

Bakanlar Kurulu toplantısı, uçağının düşürülmesine karşılık olarak Türkiye'nin nasıl bir adım atacağı sorularına yanıt arandığı üç günü izliyor.

Şam uçağı düşürdüğünü kabul ediyor ancak ateş açılırken uçağın Türkiye'ye ait olduğunun belirlenmediğini söylüyor.

Uçağın enkazı bulundu; iki pilotun akıbeti ise belirlenemiyor.

Anadolu Ajansı, toplantının yedi saat sürdüğünü ve açıklama yapan hükümet sözcüsü Bülent Arınç'ın, Türk uçağının düşürülmesi konusunda,"Türkiye bu konuda hiç bir şeyi eksik bırakmayacaktır. Kamuoyu müsterih olsun" dediğini aktardı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre toplantıda, hava kuvvetlerinin üst düzey bir komutanı kurul üyelerine bilgi verdi.

Suriye'nin uçağın düşürülmesiyle ilgili ayrıntıları çarpıttığına inandıklarına işaret eden Arınç, "Suriyelilerin uçağı kasıtlı olarak" düşürdüklerinden kuşku duymadıklarını söyledi.

Bülent Arınç, ''Gereken her şey hukuk çerçevesinde mutlaka yapılacaktır. Kimseyle savaşmak niyetinde değiliz. Böyle bir iddiamız da yok'' dedi.

"Aynı şekilde karşılık"

Arınç, "Bu hasımane eylem, tarafımızdan elbette gereken yapılacaktır. Uluslararası hukuk ve teamül Türkiye'nin yanındadır. Türkiye bu meşru sınırlar içinde gereken adımları atmakta tereddüt etmeyecektir'' dedi.

Arınç, hukuki meşruiyetin Türkiye'ye uçağın düşürülmesine aynı şekilde karşılık verme ya da yaptırım uygulama verdiğini söyledikten sonra "Türkiye bu konuda hiç bir şeyi eksik bırakmayacaktır" dedi.

Bülent Arınç, Suriye'nin düşürdüğü askeri uçağın pilotlarına ilişkin, ''Pilotlarımızın Suriye tarafının veya bir üçüncü ülkenin elinde bulunduğuna dair hiçbir bilgi doğru değildir. Keşke öyle olsaydı, hayatta olduklarını bilir ve bir şekilde kendilerine ulaşırdık'' diye konuştu.

AB Suriye'yi kınadı

Brüksel'de toplanan Avrupa Birliği bakanları Suriye'nin Türk savaş uçağını düşürmesini kınadı ancak bu ülkeye yönelik herhangi bir askeri müdahaleyi de desteklemeyeceğini açıkladı.

Cuma günkü olayda Suriye hava sahasını ihlal eden Türk savaş uçağı koordinatları henüz kesinleşmeyen bir konumdayken Suriye'den açılan ateşle düşürülmüştü.

Hollandalı bakanın açıklaması

Brüksel'deki toplantıdan sonra konuşan Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosental, "Olan şey çok ciddi bir olay olarak değerlendirilimeli" dedikten sonra "Müdahaleden yana bir tavır da almıyoruz" dedi.

İngiltere ve ABD Dışişleri Bakanları da, uçağın düşürülmesinin cezasız kalmaması gerektiğine yönelik kanaatlerini dile getirdi.

Reuters Haber Ajansı Türk savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin Batılı güçlerin de kontrolden çıkan bir çatışma ortamına çekileceği bir dönüm noktası gibi göründüğünü yazdı.

Ne var ki, ajans, BM Güvenlik Konseyi ya da Arap Birliği'nin desteğini almayacağı için bir askeri müdahalenin de düşünülemeyeceği değerlendirmesini yapıyor.

Ajans, benzer bir şekilde, 28 üyeli NATO'nun da böyle bir çatışmaya dahil olmaya hevesli olmadığı değerlendirmesini yapıyor.

Suriyeli komutanlar Türkiye'ye kaçtı

Suriye ordusundan aralarında yüksek rütbeli subayların da bulunduğu çok sayıda asker Türkiye'ye sığındı.

Suriye ordusundan firar eden 1 general, 2 albay, 2 binbaşı, 1 üsteğmen ve 33 asker, gece sınırı geçerek Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı Kavalcık, Kuşaklı ve Bükülmez köylerine ulaştı.

Askerlerle birlikte Türkiye'ye geçen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu toplam 199 kişinin, sınırda işlemlerinin yapıldığı kaydedildi.

Ardından kimliği açıklanmayan general ile diğer subay ve askerler, Apaydın Köyü'ndeki kampa gönderildi.

Sivillerinse Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'ndeki kampa götürüldüğü öğrenildi.

Bu sırada Türkiye'ye geçenler arasında bulunan yaralı 4 Suriyelinin Reyhanlı Devlet Hastanesi'nde tedavi edildiği kaydedildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan yazılı açıklamada, bugün Türkiye'deki Suriyeli sayısının 33 bin 79 olduğu bildirildi.

AFAD, 2011'in Nisan ayından bu yana 55 bin 690 Suriyeli'nin Türkiye'ye giriş yaptığını, bu kişilerden 22 bin 611'inin kendi istekleriyle ülkelerine dönüş yaptığını bildirdi.

Açıklamada, Hatay'da 7 bin 461, Gaziantep'te 5 bin 853, Kilis'te 10 bin 412 ve Şanlıurfa'da 9 bin 165 olmak üzere toplam 32 bin 891 Suriyeli'nin barındığı, hastanelerde ise 21'i refakatçi, 167'si hasta ve yaralı olmak üzere toplam 188 kişinin de bulunduğu kaydedildi.