BIST 9.614
DOLAR 34,64
EURO 36,49
ALTIN 2.932,81
HABER /  GÜNCEL

Kimliğinize sahip olun yoksa...

Savaş Coşkun ehliyetini almak için ilk kez karakola gitti. Yıllar önce kaybettiği kimliğiyle işlenmiş suçlardan sorumlu tutulan Coşkun, neye uğradığını şaşırdı...

Abone ol

Savaş Coşkun (26), ehliyetini almak için gittiği karakolda ‘Sabıkalısın, önce mahkeme kararlarını getir' sözleri ile karşılaştı.

Hayatında ilk kez gittiği karakolda duydukları karşısında şoke olan Coşkun, hırsızlık, siyasi suç ve silah taşıma suçlarından kabarık bir sicilinin olduğunu öğrendi. Diyarbakırlı genç, şimdi bu suçları işleyenin kendisi olmadığını ispata çalışıyor.

İş başvurularında verdiği fotokopiler kullanılarak adına sahte kimlik çıkartılan Coşkun, suçların İstanbul'un çeşitli semtlerinde işlendiğini öğrendi. Bahçelievler, Bakırköy ve Eminönü polis karakollarına gitti. Parmak izi alınan Coşkun'un gerçek suçlu olmadığı, dosyadaki şahsın fotoğrafı ve parmak izinden anlaşıldı.

Adını kullanarak suç işleyen kişiyi tanımayan Diyarbakırlı genç, nüfus cüzdanını kaybetmediğini ifade ediyor. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunan Savaş Coşkun, olayın kendisini çok yıprattığını söylüyor. Coşkun, “Çeşitli iş başvuruları için nüfus cüzdanı fotokopisini vermiştim, herkes de kimlik fotokopisini veriyor. Bence herkes bir sürprizle karşılaşmadan önce GBT kaydını çıkarttırsın.” diyor. Emniyet yetkilileri de her istenilen yere kimlik fotokopilerinin verilmemesi yönünde uyarıyor. Sahte nüfus cüzdanlarının birçoğunun orijinal malzemelerle yapıldığına dikkat çeken yetkililer, nüfus müdürlüklerinden çalınan mühürlerle orijinalinden farksız olarak yapılabildiğini vurguluyor.

Yaşadığı olayların ardından psikolojisi bozulan ve uzun süre kendine gelemeyen Coşkun, polis memurunun, arkadaşlarının yanında söylediği ‘Hırsızlıktan, silah taşımaktan ve siyasiden sabıkalısın’ sözlerini bir türlü unutamıyor. “Yanımda duran arkadaşım, hakkımda söylenenleri duydu, yerin dibine girdim. Çamur at izi kalsın. ‘Acaba akrabalarımdan biri bu suçları işlediğime inandı mı?’ diye düşünmekten hasta oldum. Uzun süre kendime gelemedim. Kendimden bile şüphelendim ‘acaba bu suçları işledim de unuttum mu?’ diye bile düşündüm. Psikolojim bozuldu.” diyen Coşkun, adına suç işleyen şahsın 1 yıllık ertelenmiş cezası olduğuna dikkat çekiyor.

Coşkun, yaşadıklarından sonra mecbur kalmadıkça kimliğinin fotokopisini ailesi dahil kimseye vermiyor. Artık ne kredi kartı başvurusu için ne de iş başvurusu için kimlik fotokopisi vermeyecek. Savaş Coşkun, karakollardan aldığı, “Adı geçen aynı kimlik bilgilerine sahip her iki şahsın farklı şahıslar olduğu ve on parmak basım formu ile fotoğraflarının benzerlik göstermediği, yapılan arşiv tetkikinde de herhangi bir suç kaydının olmadığı anlaşılmıştır.” yazılı belgelerle Fatih Cumhuriyet Savcılığı’na başvurdu. Kimlik bilgilerini kullanarak suç işleyen şahsın bulunmasını isteyen Coşkun, yaşadığı olaylarda ihmali olan kişi ya da kuruluşlara tazminat davası açmaya hazırlanıyor.

Haber: Ayşegül Doğan
Kaynak: www.zaman.com.tr