Zekat zenginliğinin alt sınırı kaç lira? Zekat kime verilir? Pırlantanın zekatı olur mu? İşte merak ettiğiniz her şey?
Abone olZaman gazetesinin ilahiyatçı yazarı Ahmed Şahin okurun aklındaki zekatla ilgili sorulara cevap verdi.
NE KADAR PARAYA NE KADAR ZEKAT?
Zekat zenginliğinin alt sınırı (ihtiyaç fazlası olarak bekleyen) 2.500 ( 2,5 milyar) liradan başlar. İhtiyaçtan fazla iki bin beş yüz lirası bekleyen kimse, zekat zengini sayılır. Her bin liraya 25 lira zekat vermek suretiyle yoksula yardım etme mutluluğunu yaşayabilir.
Ticaretle uğraşanlar için konuyu şöyle de ifade edebiliriz:
- Zekat vereceğiniz sırada kasanızda mevcut olan paranızı tespit edin, varsa vitrindeki ticaret malınızın alış değerini de bu mevcuda ilave edin, ayrıca sene içinde alacağınız varsa onu da ekleyin, borcunuz varsa onu da mevcuttan çıkarın, kalan yekunun her bin lirasına 25 lira zekat takdir etmek suretiyle çevrenizdeki yoksula hakkını verip yardım etme mutluluğunu siz de yaşayın.
ELİMDEKİ PARA İLE EV ALACAĞIM. ONUN DA ZEKATINI VERMEM LAZIM MI?
Bir görüşe göre, beklettiğiniz parayı ya almak istediğiniz ihtiyaca harcayacaksınız yahut da zekat zamanında elinizde bekliyorsa zekatını vereceksiniz. Bir diğer görüşe göre ise bu para ihtiyaç almak için beklediğinden dolayı zekatını verme mecburiyeti yoktur. Ama verirseniz daha emniyetlisini yapmış olursunuz.
ALACAK ZEKATA SAYILABİLİR?
Diyanet ilmihalinde borçlunun lehine olanı tercih etmenin uygun olacağı ifade edilerek, borçluya, 'Alacağımı zekata sayarak borcunu sildim, rahat et.' demenin yeterli olacağı görüşü ifade edilmiştir. Temliki geniş manada anlayan bu hükmü ben de uygun bulmaktayım. İsteyenler borcunu ödeyemeyen yoksula, 'Alacağımı zekata saydım, rahat et.' diyerek borçluyu incitmeden borç yükünden kurtarmayı tercih edebilirler.
ZEKAT KİME VERİLİR?
''Zekatı dul olan kişiye vermenin uygun olup olmayacağı'' yönünde sıkça soru yöneltildiğini belirten din görevlileri, zekatın gerçekten ihtiyacı olan kişilere verilmesi gerektiğini, yalnızca bir kişinin dul olmasının ya da engelli olmasının zekat vermek için yeterli olmadığını söylediler.
AKRABALARA ZEKAT VERİLİR Mİ?
Zekatla ilgili diğer bir sorunun ise ''Akrabalara zekat verebilir miyim?'' olduğunu belirten yetkililer, anne, baba, dede, nine, çocuk ve torun dışındaki akrabalara, gerçek anlamda yoksullarsa zekat verilebileceğini bildirdiler.
''ALTININ ZEKATI VAR, PIRLANTANIN YOK''
Özellikle kadınların, sahip olduğu mücevherin zekatı olup olmadığı ve nasıl hesaplanacağıyla ilgili çok sayıda soruyla karşılaştıklarını anlatan din görevlileri, ne kadar değerli olursa olsun gümüş ve altın dışında yatırım amaçlı olmayan pırlanta gibi değerli mücevherler için zekat verilmeyeceğini vurguladılar.
FİTRE 6 LİRA
Fitrenin ise bu yıl 6 YTL olarak hesaplandığını ve imkanı olan herkesin bayram namazına kadar fitresini vermesi gerektiğini hatırlatan din adamları, fitre veya zekatın, karşıdaki kişinin yoksul olduğu ima edilmeden, incitilmeden verilmesi gerektiği konusunda da vatandaşları uyardılar.
FİDYE TAKSİTLE ÖDENİR Mİ?
Fidyenin ise sağlık sorunları nedeni ile oruç tutamayan ve bundan sonra da tutması mümkün olmayan kişiler tarafından verilmesi gerektiğine işaret eden görevliler, ''Fidyemi taksitle ödeyebilir miyim?'' sorusu ile sıkça karşılaştıklarını ifade ederek, 30 gün için yaklaşık 180 YTL tutan fidyenin taksitle ödenebileceğini kaydettiler.