Kimin maaşından ne kadar kesilecek? BES başladı
BES kimin maaşından ne kadar kaç lira kesilecek? Bireysel emeklilik sistemi BES'ten nasıl çıkılır bunun için ne yapmak gerekiyor. BES kesintileri ne kadar ve nasıl oluyor bunu ben mi patron mu ödüyor?
Uzun süredir konuşulan zorunlu BES dönemi 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle başladı. Bireysel Emeklilik Sistemi gereği çalışanların maaşlarından belli oranlarda kesintiler yapılmaya başlandı. Dün gece de ilk BES kesintisi oldu. Peki kimin maaşından ne kadar kesilecek, bu parayı patron mu yoksa çalışan mı ödeyecek, sistemden çıkmak isteyen ne yapacak nereye başvuracak? Bütün bu soruların yanıtlarını sizler için derledik. Öncelik BES kesintisinin istisnasız çalışan herkesten yapıldığını belirtelim. Bunu da patron ödemiyor sizin maaşınızdan kesinti oluyor. BES kesintisi de maaşınıza göre belirli bir oranda oluyor. İlk ay herkesten kesilen BES'ten geri çıkmak ve o kesintisinin iadesini almak mümkün. Bunun için yapmanız gerekenleri de size aktaracağız. İşte yeni BES kesintileri ve bilmeniz gerekenler.
Otomatik BES kesinti tutarı ne kadar? Bireysel emeklilikte (BES) zorunlu katılımı öngören sistemde dün gece itibariyle ilk kesinti yapıldı. Zorunlu bir diğer adıyla otomatik BES’in şartlarını taşıyan tüm çalışanlar sisteme dahil oldu. Yani herkesin maaşında kesinti var. Ödenecek katkı payları, çalışanların prime esas kazançlarının %3 oranında olup, her ay çalışanın maaşından otomatik olarak kesilecek. (Aylık brüt kazanç toplamı en fazla SGK tavanı kadar)
Otomatik BES’te yaş sınırı var mı? 1972 ve üstü doğumlu çalışanlar sisteme girecek. Yani 45 yaş altı çalışanlara zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil olacak. Bu yaş üstü sisteme dahil olmayacak. Hali hazırda çalışanlardan 45 yaş altında olanlar da bireysel emekliliğe otomatik katılacak.
Zorunlu BES’ten çıkış hakkı var mı? Zorunlu BES’in iptal edilme hakkı var ancak bunun için yasal bir süre bulunuyor. Çalışanlar, emeklilik planına dahil edildiğinin kendisine bildirildiği tarihten itibaren 2 ay içerisinden otomatik BES iptali için başvuruda bulunabilecekler. Katılımcılar, cayma süresinden sonra da sistemden istedikleri zaman çıkış yapabilecekler. Zorunlu BES’ten çıkış bildiriminin emeklilik şirketine ulaşmasını müteakip on iş günü içinde çalışanın ödediği katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte çalışana iade edilecek. Emeklilik halinde ise hesabındaki birikimi en az 10 yıl süreli yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana birikiminin yüzde 5'i oranında ek devlet katkısı teşviki verilecek.