BIST 9.916
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.961,48
HABER /  POLİTİKA

Kim niye oy verdi?

22 Temmuz seçimlerinde vatandaşın oy verme nedenleri araştırıldı.

Abone ol

22 Temmuz seçimlerinde vatandaşların oy verme nedenlerini araştıran Kanal 1'in anketinden ilginç sonuçlar çıktı.

AK PARTİ: MEMNUNİYET VE İYİ İŞLER
Seçmenlerin yüzde 73.4'ü iktidarda iyi işler yaptığı ve memnun olduğu için AKP'ye oy verdiğini söylüyor. Recep Tayyip Erdoğan için AK Parti'ye oy verenlerin oranıysa yüzde 22.6. Oy verecek başka parti bulamadığı ve muhalefet olmadığı için AK Parti'ye oy verenlerin oranı ise yüzde 16.3

AK Parti'nin tercih edilme sebepleri sıralamasında din faktörü dördüncü sırada yer alıyor. Dindar oldukları için AK Parti'ye oy verdim diyenlerin oranı yüzde 13.5 Cumhurbaşkanı'nı seçtirmediler diye mağdur olduklarını düşündüm oy verdim diyenlerin oranı yüzde 12.8 ile din faktörünün altında yer alıyor.

Bu maddeyi askerin 27 Nisan bildirisine tepki olarak oy verdim diyenlerin oluştırduğu yüzde 4.6'lık grup takip ediyor. 22 Temmuz seçimlerine DSP ile ittifak yaparak giren CHP'nin oy oranı yüzde 20.9 oldu. Milyonların toplandığı Cumhuriyet mitinglerinin ardından alınan bu sonuç o günden beri tartışılıyor.

CHP'Yİ TERCİH NEDENİ: İDEOLOJİ VE ENDİŞE
Kanal 1'in yaptırdığı araştırmada CHP'ye oy veren seçmenin tercih sebepleri şöyle sıralandı. Seçmenlerin yüzde 35.1'i ideolojik görüşüne en yakın parti olduğu için CHP'ye oy verdiğini söylüyor. İkinci sırada yüzde 31.1 ile rejim endişeleri nedeniye CHP'ye oy verenler var. İktidarı beğenmediği için CHP'ye oy verenlerin oranı yüzde 30.7 olurken 'ben ya da biz hep bu partiye oy veririz' diyenlerin oranı yüzde 28.1'i buluyor. Başbakan'ın söz ve tavırlarına tepki olarak CHP'ye oy verenlerin oranı ise yüzde 10.5.

MHP: İKTİDARI BEĞENMEYENLER YÖNELDİ
22 Temmuz seçimlerinde aldığı yüzde 14.3'lük oy oranı ile barajı aşıp Meclis'e girebilen 3. parti olan MHP'ye oy veren seçmenlerin tercih sebepleri CHP'den çok farklı. Seçmenlerin yüzde 38'i ideolojik görüşüne en yakın parti olduğu için MHP'ye oy verdiğini söylüyor. MHP seçmeninin tercih gerekçelerinde ikinci sırayı yüzde 30 ile iktidarı beğenmeyenler alıyor. Onları yüzde 27 ile 'ben ya da biz hep bu partiye oy veririz' diyenler takip ediyor. Başbakan'ın söz ve tavırlarına tepki olarak MHP'ye oy verdiğini söyleyenlerin oranı yüzde 13.'de kalıyor. MHP'ye oy verenlerin sadece yüzde 10'luk kısmı rejim endişesi nedeniyle böyle bir tercihte bulunduğunu söylüyor.

CİNSİYET ANALİZİ...
AK Parti seçmeni kadın, diğer partilerin seçmenleri erkek ağırlıklıdır. Kadınların %27,5'inin siyasi tercihi yoktur. MHP en fazla erkek ağırlıklı seçmene sahip partidir.

YAŞ ANALİZİ
AK Parti, 28 - 43 yaş grubundan, MHP ise 27 yaşından küçük gençlerden, genel ortalamanın üzerinde oy almaktadır.

EĞİTİM DURUMU ANALİZİ..
Eğitim yükseldikçe AK Parti oyları düşmekte, CHP oyları yükselmektedir. AK Parti, ilkokul ve daha alt eğitim gruplarında büyük bir ağırlığa sahip.Buna karşın üniversite mezunlarının ilk tercihi.

CHP YERLEŞİM TİPİ ANALİZİ:
AK Parti oyları Büyükşehirlerden kentlere ve kıra doğru gidildikçe hızla yükselirken, CHP oy oranında durum tersine işlemektedir.

COĞRAFİ BÖLGE ANALİZİ
AK Parti; Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu'da genel ortalamanın üzerinde oy alırken, Marmara, Ege ve Akdeniz'de AK Parti oyları genel ortalamanın altındadır. CHP; Ege ve Marmara'da, / MHP; Akdeniz, Ege ve İç Anadolu'da, DTP ise; Güneydoğu Anadolu'da genel ortalamanın üzerinde oy almaktadır.

(Star gazetesi)