BIST 9.916
DOLAR 35,20
EURO 36,70
ALTIN 2.961,00
HABER /  GÜNCEL

Kim korkar bademcik ameliyatından?

İyileşmenin kısa sürede gerçekleştiği "Thermal welding" yöntemi ile yapılan bademcik ameliyatları tedavi yöntemi olarak ülkemizde de uygulamaya başlandı

Abone ol

Çevre dokuları zedelemeksizin, kansız, ağrısız ve iyileşmenin kısa sürede gerçekleştiği "Thermal welding" yöntemi ile yapılan bademcik ameliyatları seçkin bir tedavi yöntemi olarak ülkemizde de uygulamaya başlandı. Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, bademcik ameliyatlarındaki yeni uygulamaları Mynet okurları için yazdı.

Yakın zamana kadar ailelerin korkulu rüyası olan bademcik ameliyatlarında, kanama riskini azaltmak için geliştirilen "Thermal welding" sistemi sayesinde bademcikler, artık çevre dokulara zarar vermeden kolaylıkla ayrılabiliyor. Nişantaşı KBB Grubundan Doç. Dr. Erhun Şerbetçi ve Op.Dr.Atilla Şengör bu yöntemi artık bademcik ameliyatlarında ilk seçenek olarak uygulamayı tercih ettiklerini söyleyerek , yeni yöntemde , dokuların ayrılması aşaması ile, yara yüzeylerinin ısı ve basınç ile kaynamasının aynı anda gerçekleştiğini ve bu yüzden kanamanın çok az yada hiç olmadığını, ameliyat sonrası ağrının da çok az yada hiç olmadığını belirttiler.

Çocukluk döneminin en sık karşılaşılan hastalıklarından olan bademcik iltihaplarının çoğu kez tekrarlanan antibiyotiklerle tedavi edilmektedir. Ancak hastalanma sıklığı üst üste iki sene boyunca, senede 4-5 kereden fazla olduğunda, bademcik ameliyatına gerekli kalınıyor. Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, Kulak Burun Boğaz uzmanlarının sıkça başvurmak zorunda kaldığı bademcik ameliyatları, halk arasında basit bir ameliyat olarak bilinmekle beraber, aslında kanama ve ağrı gibi ciddi yan etkileri bulunan önemli bir ameliyat olduğunu söyledi. Bu ameliyatın özellikle donanımı yeterli olmayan poliklinik gibi koşullarda yapıldığında komplikasyon riskinin arttığını belirten Doç. Dr. Şerbetçi, şunları söyledi:

"Bademcik ameliyatlarında klasik olarak en sık kullanılan yöntem, bademciğin disektör denilen bir aletle çevre dokulardan ayrılmasıdır. Klasik yöntemde dokunun ayrılması aşamasında oluşan yara yüzeyleri kendiliğinden zaman içinde iyileşmektedir. Kısmen iyileşene kadar belli bir süre hasta ağrıdan yakınabilir. Ameliyat esnasında kanama oluştuğunda, kanayan bölgelerde damarlar bağlanır veya elektrik akımı ile pıhtılaştırılır . Bu yöntemler de güvenilirdir ve yaygın olarak kullanılmaktadır ancak ameliyat zamanını uzatabilir ve ameliyat sonrası ağrı daha fazla olabilir . Bununla birlikte her uzmanın kendi alıştığı teknik en iyi tekniktir ."

Bademcik ameliyatında yeni dönem

Klasik yapılan bademcik ameliyatlarında yaklaşık 2 hafta kadar sürebilen biyolojik yara iyileşmesinin yeni yöntemle yaklaşık bir hafta ile sınırlı olduğunu ve hastanın boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğü gibi şikayetlerinin de , eğer olursa, birkaç günden fazla sürmediğini belirten Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, "Thermal Welding" yöntemi hakkında ise şu bilgileri verdi: "Elektrik akımı yerine ısı enerjisi kullanılan bu yöntemde, ısı akışı sadece, dokuyu maşa gibi tutmaya yarayan ince uçlar arasındadır ki bu uçların eni sadece yarım milimetre kadardır. Bu yüzden çevre dokuya oluşabilecek ısı hasarı, diğer yöntemlere göre çok azalmaktadır. Bu durumda elektrik akımı kullanımı sonrası görülen ameliyat sonrası ağrılar, bu yeni yöntemle oldukça azalmaktadır. Kanamasız bir ortam sağlanmasının yanı sıra, cerrahın ameliyat süresince tek alet kullanması ve alet değiştirmemesi sonucunda da, tahmin edileceği gibi ameliyat süresinin kısalmasını sağlar. Bu teknikle narkoz alım süresi kısalır, ağrının da az olması nedeniyle, hastanede kalış süresi de kısalır ve hasta aynı gün taburcu edilebilir. Bununla birlikte bu teknik her hastada uygun olmayabilir ve bazı hastalarda klasik yöntemin uygulanması gerekebilir"

Yazı: Erhun Şerbetçi
erhun.serbetci@mynet.com  
Kaynak: www.mynet.com