BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Kim bu paragöz adam?

Bakanı isyan ettiren sanayici kim? Bakan Pepe, Tuzla'daki atıkları ciddi bir sanayicinin işi dedi.

Abone ol

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Tuzla'da toprağa gömülü olarak bulunan tehlikeli atık varillerinin ciddi sanayicilerden birine ait olduğunu söyledi.

'Ulaşım, Taşımacılık ve Sürdürülebilir Çözümler Kongresi'nde konuşan Bakan Pepe, ''Tuzla'daki variller bir ciddi fabrikanın sahibi, Türkiye'deki ciddi sanayicilerden birisinin... 50 bin, 100 bin dolar vermemek için 50 bin, 100 bin kişinin, koskoca bir metropolün zehirlenmesini göze alacak kadar paragöz bir adam, açgözlü bir adam...'' dedi.

İşin sorumluları için uygulanacak en iyi cezanın, bu kişi ya da kişilerin kamuoyunda itibarının zedelenmesi olacağını da söyleyen Bakan Pepe, bu işi gerçekleştirenlerin gecenin bir yarısında Karadeniz'in sularına yabancı ya da yerli tehlikeli atık varilleri bırakanlardan, bir ülkenin insanlarına karşı soykırım yapanlardan bir farkı olmadığını kaydetti.

Osman Pepe, firma ve firma sahibinin kimliğine ilişkin sorular üzerine, ''henüz tam net olarak ifade edecek noktaya gelmedik ama elimizde bu konuyla ilgili son derece kesine yakın bilgiler var. Bunlar tabii ki mahkeme tarafından bilirkişiler tarafından tespit edilmeden isim vermem doğru olmaz" açıklamasında bulundu.

"Sağlık taraması yapılacak"

Atıkların tıp ya da sağlık sektörü ile ilgili olduğunu düşündüklerini söyleyen Pepe, önümüzdeki hafta başında atıkların kaldırılması işlemlerine başlanacağını kaydetti.

Pepe, varillerinin bertaraf edilmesinin ardından civardaki insanların tedirginliklerini gidermek için sağlık taraması yapılacağını bildirdi.

Pepe, Kocaeli'deki bir yerel gazetede yer alan 'Tuzla'da toprağa gömülü bulunan kimyasal atıkları Gebze'de faaliyet gösteren bir şirketin koyduğu' iddiası için de, "ne Bakanlığımın, ne Bakanlığımın taşra birimlerinin böyle bir yetkisi yok. Bu iş artık yargıya intikal etti. Yargının yapacağı çalışma, açıklama, ortaya koyacağı deliller hepimizi aydınlatacak'' diye konuştu.

"Yasal yaptırımlar yetersiz"

Çevre Kanunu'ndaki yaptırımların son derece yetersiz olduğunu söyleyen Pepe "Tuzla'daki şirkete 7.5 milyar YTL ceza kesebiliyoruz. Yani Boğaz'da mükellef bir yemek ve garsona verilen bahşiş kadar. Ben buna sadaka diyorum. Bu işin faillerinin 5-10 kuruşla kurtulamayacaklarını bilmeleri lazım" dedi.

Yeni Çevre Kanunu'nun ne zaman çıkacağının sorulması üzerine Pepe, kamuoyunda belli duyarlılık ve desteğin olmasının, parlamentoyu harekete geçirmekte ellerini kuvvetlendirdiğini ifade ederek, şu anda parlamentoda yasa çıkarmada ciddi sıkıntılar olduğunu söyledi.

Pepe, ''iktidar ve muhalefet partisinden herkes, Çevre Kanunu'nun Türkiye'nin
bugünkü şartlarına göre çıkarılmasının kaçınılmaz olduğunu görüyor'' dedi.

"Daha önce uyardık"

Pepe, İstanbul İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün Valilik aracılığıyla daha önce Tuzla Kaymakamlığı'na yazdığı yazılar bulunduğunu, bu yazılarda, 'bazı fabrikaların ÇED sürecini tamamlamadan üretime devam ettiklerini ve bunların
ÇED süreçlerini tamamlamaları için gerekli uyarıları yapmalarını, gerekirse faaliyetten men edilmelerini' istediğini anlattı.

Bunlarla ilgili gerekli işlemin yapılmadığını kaydeden Pepe "yeraltındaki gömüleri henüz tespit edecek bir cihaz bulamadık ama öyle olsaydı defineciler
bundan fevkalade istifade ederdi'' diye yanıtladı.

Variller ne zaman bulundu?

İstanbul Tuzla'da 20 martta toprağa gömülmüş yüzlerce zehirli varil bulundu. İçinde kimyasal madde bulunduğu tespit edilen varillerdeki atıkların, kanserojen madde de içerdiği belirlendi.

Yılda 5 milyon ton tehlikeli atık üretilen Türkiye'de tesadüfen bulunan variller kimseyi şaşırtmadı. Çünkü özellikle küçük sanayi tesisleri, maliyetleri bahane ederek atıklarını doğaya bırakıyor.