BIST 9.660
DOLAR 34,60
EURO 36,31
ALTIN 2.929,45
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Kim bu MHP'ye oy verenler?

Kamuoyu araştırmacısı Bekir Ağırdır MHP'ye oy veren seçmeninin profilini çıkardı.

Abone ol

Türkiye Haziran ayında yapılacak seçime kilitlendi. Baraj sorunu yaşacağı iddia edilen MHP şimdi yükselişte görünüyor. Peki MHP'ye kim oy veriyor. MHP seçmeninin özellikleri neler?

Bu sorunun yanıtını kamuoyu araştırmacısı Bekir Ağırdır verdi. Ağırdır'a göre MHP'nin en belirgin özelliği bir erkekler partisi olması... Lise mezunları diğer partilere göre daha ağırlıkta... Seçmenlerinin yarısı çalışıyor... En çok oyu aldığı bölge Akdeniz... En az oy aldığı kesim ise sürpriz değil; Kürtler ve Aleviler... MHP'liler kendilerini geleneksel muhafazakar olarak tanımlıyor...

İşte MHP seçmeninin profilini ortaya koyan araştırmaların ayrıntıları:

ERKEKLER PARTİSİ: MHP seçmeninin en belirgin özelliklerinden ilki MHP'nin erkeklerin partisi olması. Bu karakteristik özellik yeni bir durum da değil. 2007 Seçimleri öncesinde de bu durum oldukça belirgindi. MHP seçmeninin üçte ikisinden fazlası (yüzde 69) erkekler iken, kadınlar yüzde 31 oranında. MHP gençlerden biraz daha fazla oy alıyor.

LİSE MEZUNLARI AĞIRLIKTA: MHP seçmeninin en belirgin ikinci demografik karakteristiği lise mezunlarının ağırlıklı olduğu bir taban oluşu. MHP seçmenlerinin yüzde 42'si lise altı eğitimli iken yüzde 41'i lise, yüzde 17'si üniversite eğitimli. Ki bu eğitim seviyesindeki MHP seçmenleri oranının ülke eğitim ortalamalarından oldukça yüksek olduğunu aşağıdaki grafikte de görüyorsunuz.

SEÇMENİN YARISI İŞ SAHİBİ: Seçmenlerin yüzde 39'u çalışırken MHP seçmenlerinin yüzde 51'i çalışıyor. Ev kadınları toplam seçmen içinde yüzde 35 dolayında iken, MHP seçmeni arasında yüzde 19 oranında. MHP seçmeni arasında öğrenciler ve işsizler ülke ortalamasından daha yüksek oranlarda temsil ediliyor. Çalışanların yaptıkları iş veya çalıştıkları sektör bazında bakıldığında ise ülke ortalamasında yüzde 4 olan devlet memurları MHP seçmeni içinde yüzde 9 oranında. Ülkede yüzde 5 olan beyaz yakalı özel sektör çalışanları MHP'de yüzde 7, ülkede yüzde 12 olan işçiler MHP'de yüzde 16, ülkede yüzde 7 olan küçük esnaf MHP'de yüzde 9 oranında.

EN ÇOK OY AKDENİZ'DEN: MHP oyunun yüzde 21'i Akdeniz, yüzde 16'sı Batı Anadolu, yüzde 15'i Ege ve yüzde 11'i İstanbul bölgelerinden geliyor. Yani seçmenin toplamda yüzde 57'si var iken MHP oyunun yüzde 63'ünü bu dört bölgeden alıyor. Kürt meselesinin en derin yaşandığı üç doğu bölgesindeki seçmen toplam seçmen içinde yüzde 14 iken, MHP oyunun yüzde 6'sı bu bölgeden geliyor.

ALEVİLERDEN OY YOK: MHP Kürtlerden ve Alevilerden hiç oy alamıyor ya da kendi oyu içinde bu iki kesim yok denecek kadar az.

GELENEKSEL MUHAFAZAKARLARIN PARTİSİ: Hayat tarzları üzerinden bakıldığında MHP geleneksel muhafazakarların partisi gibi görünüyor. Toplumun yüzde 30'unu oluşturan modernler, MHP oyunun yüzde 34'ünü, toplumun yüzde 41'ini oluşturan dindar muhafazakarlar MHP oyunun yüzde 21'ini getiriyor. Toplum içinde yüzde 29 olan gelenekselci muhafazakarlar MHP oyu içinde yüzde 44 oranında. Bu özelliklerine bakarak MHP'nin geleneklerden beslenen muhafazakarların, Orta Anadolu, Akdeniz ve Batı Anadolu'daki geleneksel hayatın ağırlıklı olduğu kentlerdeki orta sınıfların partisi olduğunu söylemek mümkündür.

KENDİLERİNİ VATANSEVER OLARAK TANIMLIYORLAR: MHP seçmeninin yüzde 97'si için "vatansever", yüzde 94'ü için "milliyetçi", yüzde 90'ı için "Atatürkçü", yüzde 83'ü için "ülkücü", yüzde 83'ü için de "laik" kendisini politik olarak tarif eden kimlikler. MHP seçmeninin yüzde 75'i için "demokrat", yüzde 70'i için "sağcı", yüzde 69'u için "ulusalcı" kimlikleri de politik açıdan kendisini tarif ediyor.