BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,29
ALTIN 3.065,37
HABER /  SAĞLIK

Kiloları alıyoruz veremiyoruz

Sürekli genişliyoruz! Bu biraz da modern yaşamın "bonus"u gibi görünüyor.

Abone ol

Yiyecek içecek reklamlarının çağrısına dayanmak neredeyse imkansız. Çalışma hayatı ciddi bir bedensel çaba gerektirmiyor. Pek çok mesleği-işi ciddi bir fiziksel çaba gerektirmeden başarıp hayatımızı kalori harcamadan da kazanabiliyoruz. Kısacası kolaylaştırılmış ve refaha esir olmuş bu yeni hayat bizi şişmanlatıyor, hasta ediyor ve belki de öldürüyor. Sağlıklı bir kiloya ulaşmak istiyorsanız size etkili ve uygulanabilir 8 önerimiz var.

1- Samimi ve kalıcı bir söz vermelisiniz

Kararlı bir başlangıç için gerekli olan ön hazırlıkları ciddi bir şekilde ele almalısınız. Örneğin, spor ayakkabılar veya tartı cihazı almak, egzersiz ve yürüyüş programlarına üye olmak, beslenme programları yapmak, alışveriş listenizi oluşturmak ve 'hemen bugün, en geç yarın sabah başlamak' sözünü vererek yola çıkmak ilk aşamadır.

2- Gerçekçi amaçlarla yola çıkmalısınız

Doğru ve akılcı seçilmiş bir beslenme ve egzersiz programı ile haftada bir kilo kaybetmek en doğru hedeftir. Haftada bir kilo verecek şekilde hazırlanan bir zayıflama diyeti, indiğiniz kiloyu korumak için de uygundur. Yoğun egzersizlerin de ilavesi ile belki haftada 1.5-2 kilo bile verebilirsiniz. Zayıflamak için, hızlı kilo verme programlarını uygulamak zor ve tehlikelidir. Bu programlar zamanla metabolizmanızı bozar.

3- Bilgili bir kilo yöneticisi olmalısınız

Aşırı yemenize neden olan tetikleyici unsurları belirlemeye çalışın. Üzgün veya stresli olduğunuzda fazla yemek yiyor musunuz? Düş kırıklığı yaşadığınızda, sinirlendiğinizde aşırı besin tüketiyor musunuz? Uzun süre aç kaldığınızda çok miktarda yemeği kontrolsüz bir hızla mı tüketiyorsunuz? Yerken ne kitap okuyun, ne de televizyon izleyin. Yemeğinizi ailenizle, arkadaşlarınızla sohbet ederek yavaş yavaş, iyice çiğneyerek, yiyin.

4- Alışveriş planınızı doğru yapmalısınız

İyi hazırlanmış bir alışveriş planı az ve sağlıklı alışveriş yapmanızı sağlar. Doğru ve düşük kalorili besinler tüketmenize yardım eder. Egzersizlerinizi zamanında, saatinde yapmayı, iş planlarınızı ve sosyal planlarınızı doğru oluşturmayı ihmal etmeyin.

5- Daha çok hareket etmelisiniz

Egzersiz yapmak sadece kalori yakmanızı değil, az miktarda besin tüketmeden dolayı yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmayı da sağlar. Eğer sevip eğlenebileceğiniz ve deşarj olabileceğiniz bir fiziksel aktiviteyi seçerseniz uzun dönemde daha başarılı olursunuz. Diğer taraftan, egzersiz yaptıkça daha çok kas kitlesine sahip olacak, kas kitlenizin fazlalaşmasıyla da dinlenme esnasında bile daha fazla enerji yakacaksınız. Her hafta en az 2 veya 3 kez, ortalama 30'ar dakikalık egzersiz yaparsanız, vücut yapınızda zamanla büyük bir değişiklik olacağından kuşkunuz olmasın.

6- Zayıflarken de sağlıklı beslenmelisiniz

Eğer her gün 40-45 dakika kadar aerobik bir egzersiz alışkanlığında ısrarcı olursanız hem daha kolay kilo verecek, hem de kilo kontrolünde hiçbir zorluk çekmeyeceksiniz. Zayıflama diyetiniz mutlaka dengeli olmalı ve yeterli miktarda protein, karbonhidrat, yağ, mineral, vitamin içermelidir. Diyetin yüzde 55-60'ının karbonhidratlardan, yüzde 12-15'sinin proteinden ve yüzde 20-30'unun yağlardan geldiğine dikkat edin. Meyve, sebze ve tahıl ürünlerini dengeli bir şekilde tüketmeye çalışın. Yeterince posalı-lifli- beslendiğinizden emin olun.

7- Başarınızı her adımda dikkatle izlemelisiniz

Besin, kalori ve kilo günlüğü tutun. Beden kitle indeksinizi, bel çevrenizi sürekli olarak ölçün ve elde ettiğiniz başarıları gözünüzle görün. Başarınızın getireceği motivasyon en etkin motivasyondur.

8- Yolunuza her koşulda devam etmelisiniz

Araya giren tatiller, seyahat planları veya iş gezileri kilo verme çabalarınızı asla kesintiye uğratmasın. Seyahat ederken de daha az kalorili besinlerle beslenebilir, fiziksel aktivite artışınızı sürdürebilirsiniz.