Kilolardan kurtulmak için birçok metot deniyoruz. Daha kolay kilo verebilirsiniz...
Abone ol 1)Stresle mücadeleyi tabaklarda aramayın…İş ve yaşam koşullarının stres dozu her geçen gün artarken, duygusal bocalamaları ve stresi “yiyerek” yenmeye çalışıyoruz. Kendimizi her kötü hissettiğimizde farkında olmadan veya kendimize yenilerek tükettiğimiz gereğinden fazla her 7 kalori vücudumuza 1 gram yağ olarak geri dönüyor. Stresi yemekle yenmek yerine, farklı hobiler ve uğraşlar ile vakit geçirmeye çalışmanın çok daha sağlıklı olduğunu aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. Çok mu sinirlisiniz? O zaman dışarı çıkın ve temiz havada yarım saat yürüyün.
2)Evde abur cubur bulundurmayın…
Zayıflama diyeti yapanların en sık sığındığı bahanelerden ikisi “Misafir geldi, ben de onları yalnız bırakamadım” ve “Hafta sonu alışverişe gittik çocuk …. besini istedi, bende dayanamayıp aldım” olur. Yediklerinizin miktarına dikkat etmenin misafirlerinizi yalnız bırakmak veya çocuğunuza istediği bir şeyi almak olmadığını unutmayın. Evde abur-cuburlar bulunduğu sürece kendinizi tutamıyorsanız bir süre abur-cubur besinleri evde bulundurmayın.
3)Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketin…
Mevsiminde olmayan meyve ve sebzelerin tadı daha yavan olur. İstediğiniz lezzete ulaşamadığınızda ise porsiyon ölçülerini büyütebilirsiniz. Gereğinden fazla her porsiyon ise vücudunuza yağ olarak döner. Bu nedenle sebze ve meyveleri mevsiminde tüketin ve size yetecek porsiyonlarla bile yediklerinizin lezzetine varın.
4)Her öğününüzde bir protein kaynağı olsun…
Proteinler diğer besin öğelerine göre daha doyurucudur. Ayrıca proteinler metabolik hızın istenilen düzeyde kalmasına da yardımcı olur. Sağlıklı beslenmenin ilk kurallarından biri de besin çeşitliliği sağlamaktır. Bu nedenle sadece karbonhidrat içeren öğünler yerine içinde et ürünleri ve süt ürünleri bulunan menüleri tercih edin.
5)Doğru tatlıyı seçin…
Tatlılar yoğun şeker içerdiğinden ötürü genelde kalori yüklüdür. Ayrıca beyaz şekerin sağlıklı beslenme programında sınırlı yer alması gerekir. Canınız tatlı istediğinde hamur tatlıları, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ve dondurmayı tercih edin. Tatlı isteğini bastırmanın düşük kalorili bir yolu ise bir fincan sıcak çikolata içmektir.
6)Kendinizi parmaklıklar arasına almayın…
Çok sıkı diyet programları genelde başarısızlıkla ve sağlık riskleri ile son bulur. Bu nedenle yasak besinlerin çok olduğu veya tek besinden oluşan diyetleri yapmayın. Sevdiğiniz besinlerden uzun süre uzak kalmak sizi sıkabilir ve diyetin devamlılığı zarar görür.
7)Herkese diyet yaptığınızı açıklamayın…
Siz sürekli diyette olduğunuzu tekrarlarsanız, çevrenizdekiler de diyete odaklanacaktır. Sık sık konuşulan bu konu size yapılacak ikramlarla ve sizin bu ikramlara karşı koyamamanızla son bulabilir. Bu nedenle çevrenizdeki herkese diyet yaptığınızı açıklamayın ve toplu olarak yemek yendiği ortamlarda aç kalmak yerine yapabileceğiniz en iyi tercihleri yapın.
8)Yanlış yaptım diye diyeti bırakmayın… Zayıflama diyetleri yapanların en sık yaptıkları hatadır. Diyetin dışına bir gün çıkmak bütün motivasyonu kırar ve kişi diyete devam etmek istemez. Fakat her şeyin bir çözüm yolu vardır. Diyetinizi bozduğunuzda ertesi gün daha aktif ve hareketli olmaya çalışmanız ve daha hafif yiyecekler tercih etmeniz yeterli olacaktır.
9)İçeceklerin içeriğine dikkat edin…
Şeker içeren içecekleri çok sık tüketiyorsanız, sadece şekerli içecek tüketimini azaltmanız veya bırakmanız bile kilo vermenizi sağlar. Yapılan araştırmalar, içeceklerin günlük enerji ihtiyacımızın %10-15’ini karşıladığını gösteriyor. Enerji alımınızı şekerli içecekler ile arttırmak yerine; ayranı, doğal maden sularını ve suyu daha fazla tüketmeye çalışın.
10)Sağlıktan vazgeçmeyin…
Çok düşük kalorili veya size özel olmayan bütün beslenme programlarından ve diyetlerden uzak durun. Sağlığa olan olumsuz etkilerinin yanı sıra, düzenli uygulanması mümkün olmayan bu diyetler vücut dengenizi alt üst ederek ileriki dönemlerde kilo kontrolünü zorlaştırır.