BIST 9.774
DOLAR 34,04
EURO 37,81
ALTIN 2.800,30
HABER /  SAĞLIK

Kilo verirken hapı yutmayın

Zayıflama ilaçlarının zararları tartışılırken kilo vermede etkili olduğu iddia edilen bir ilacın sahtesi piyasaya sürüldü.

Abone ol
Zayıflama ilaçlarının insana zarar verip vermediği tartışılırken, kilo vermede etkili olduğu iddia edilen bir ilacın sahtesi piyasaya sürüldü.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi FDA, GlaxoSmithKline firmasının ürettiği zayıflama ilacı `Alli`nin 60 miligramlık kapsüllerinin sahtesinin piyasada yaygın olarak kullanıldığına dair bir uyarı yayınladı. FDA, her gün ortalama 7.5 milyon kişinin günde 3 defa kullandığı ilacın sahtesinin internet üzerinden satıldığını ve insan sağlığını etkilediğini duyurdu. FDA`den yapılan açıklamada, `Sahte Alli ürünlerine perakende mağazalar, eczaneler gibi kanallar aracılığıyla yapılan satışlarda rastlanmadı. Tüketici güvenle eczanelerden alabilir. Ancak internet satışlarında ciddi sıkıntı var` denildi.
Normalde insan sağlığına zararlı `sibutramin` maddesi içermeyen Alli`nin etken maddesi orlistat. Bu yüzden doktor reçetesi gerekmiyor. Alli`nin sahtesinde ise dikkat çekici bir şekilde sibutramin kullanılmış. Üretici firma GlaxoSmithKline, yaptığı açıklamada Türkiye`de henüz piyasaya verilmeyen ilacın internetten satın alınmamasını istedi.

BİRİ İNCETİYOR DİĞERİ ÖLDÜRÜYOR

Alli`nin içindeki etken madde orlistat, yiyeceklerle alınan yağların üçte birinin bağırsaklar tarafından emilmesini engelliyor. Emilmeyen üçte iki yağ barğırsaklar tarafından dışkı ile atılıyor. Orlistatın hoş olmayan yan etkileri gaz oluşumunun artışı, sık dışkılama, ishal ve yağlı dışkı. Uzmanlara göre, bu yan etkiler zaman içerisinde azalıyor ancak fazlaca yağ yenilen herhangi bir durumda yan etkiler tekrar artabilir.
 
SİBUTRAMİN KALBİ TETİKLİYOR

Sağlık Bakanlığı, kalp krizini tetiklediği için sibutramin etken maddeli bir ilacın satışını durdurmuş ve piyasadan toplatmıştı. Metabolizmayı hızlandırarak kilo verdiren sibutramin etken maddesi, kalp hızı ve kan basıncı artışı ile bağlantılı. Yüksek tansiyonu tetikleyen sibutraminin, koroner arter hastalığı, konjestif kalp yetmezliği, aritmi veya inme geçirmiş olan hastalarda kullanılmaması öneriliyordu.