BIST 9.949
DOLAR 35,27
EURO 36,73
ALTIN 2.985,87
HABER /  GÜNCEL

Kilo almamak için iki kelime yeterli

Ramazan ayındaki iftar yemeklerinin yerini geleneksel bayram sofralarının alacağını belirten Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Uzmanı Sev...

Abone ol

Ramazan ayındaki iftar yemeklerinin yerini geleneksel bayram sofralarının alacağını belirten Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevhan Uygun, iki kelime ile kilo almadan bayram geçirmenin mümkün olduğunu söyledi.
Ramazan ayı boyunca 2 ana öğüne düşen beslenme şeklinin bayramla birlikte normale döneceğini belirten uzmanlar, fazla yemek yeme eğiliminde olunmaması konusunda uyardı. Güne hafif bir kahvaltıyla başlanmasını tavsiye eden Uygun, bayram boyunca ikramlarda şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesini önerdi. Bayramda ağır gıdalardan kaçınılması gerektiğine de değinen Uygun, gidilen misafirliklerde sadece iki kelime olan ’Teşekkür ederim’ denilerek ikramı geri çevrilmesini huy haline getirilmesini istedi. Teşekkür ederim kelimesiyle bayramı kilo almadan geçirilebileceğini ifade eden Uygun, “Bilhassa 40 yaşın üzerindeki vatandaşlar daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Yemeklerin 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün şeklinde tüketilmesi gerekir. Çeşitli sebze veya az yağlı et yemekleri, tam tahıl ekmeği, yoğurt ve salataların sofralarda mutlaka bulunması gerekir. Meyveleri ise ara öğünlerde tüketilmelidir" diye konuştu.

"BESLENME DÜZENSİZLİĞİNE DİKKAT"
Ramazan ayında metabolizmanın yavaşlaması ve hemen ardından gelen bayramla birlikte beslenme düzenindeki değişikliğe dikkat çeken Uygun, "Kızartma ve kavurma yöntemi ile pişmiş yiyecekler minimum düzeyde alınmalıdır. Daha çok ızgara, buğulama, haşlama gibi sağlıklı yöntemlerle pişmiş yiyecekler kilo alımının önlenmesine yardımcı olacaktır. Hafif yiyeceklerin sofralarda tercih edilmesi sindirim sitemine yardımcı olacağından sindirim sistemi hastalıklarını önlemede önemli olacaktır" dedi.

"ZİYARETLERİNİZİ YÜRÜYEREK GERÇEKLEŞTİRİN"
Gün içinde öğünlerin sıkıştırılmaması ve bir öğünde yenilen miktar azaltılması gerektiğine dikkat çeken Uygun, "Özellikle şekerli, yağlı, tuz içeriği yüksek besin tüketimi mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır. Bayramın geleneği haline gelen ve ikramlar arasında yer alan baklava, çikolata, şeker, çay ve kahve tüketimine dikkat edilmeli, mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır. Yapılan ziyaretlere kısa mesafe ise araç kullanmak yerine yürüme tercih edilmesi gerekir" diye yürümenin kilo almanın yanı sıra vermeye de faydalı olacağını söyledi.

"GÜNDE EN AZ 2,5 LİTRE SU"
Vücudun sıvı dengesini sağlamak için günlük en az 2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini belirten Uygun, sofrada 4 temel besin grubundan olan süt ürünleri, et ürünleri, ekmek ve tahıl, sebze ve meyve tüketilmesinin vücut dengesini koruduğunu ve böylelikle kilo alma riskini azalttığını söyledi. Özellikle şeker çikolata ve tatlı türlerinin en az miktarda tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Uygun, "Bayramda şeker tüketimini en aza indirmek için ikram edilen şeker ve çikolataların yerine hakkınızı tatlı için saklayın. Sütlü ve meyveli tatlılar tercihiniz olsun. Ağır hamur tatlılarından yemek isterseniz bir parçayı aşmayın" diye açık kapı bıraktı.

"GAZLI İÇECEKLERDEN UZAK DURUN"
Uygun, kilo aldırıcı şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durulmasını tavsiye ederken, bitki çayları, açık çay, ayran, taze sıkılmış meyve sularının sağlıklı ve alternatif içecekler olarak tüketilebileceğine dikkat çekti. Omega-3, posa, magnezyum, çinko, e vitamini gibi içerikleri ile sağlıklı olan kuruyemişlerin geleneksel bayram ikramları arasında yerini aldıklarını ifade eden Uygun, küçük kalori bombaları olan fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuruyemişlerin tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğinin altını çizdi.
(İHA)