BIST 9.412
DOLAR 34,40
EURO 36,33
ALTIN 2.842,65
HABER /  GÜNCEL

Kilit MİT mensubuna ölümündeki sır araştırılıyor

Birinci MİT raporunun kilit ismi, emekli MİT mensubu Haluk Akter'in öldürülmesinde terör bağlantısı araştırılıyor.

Abone ol

Birinci MİT raporunun kilit isimlerinden, emekli MİT mensubu Haluk Akter, Bodrum'daki evinde öldürülmüş olarak bulundu. Akter'in MİT'ten yakın arkadaşı olan Ferdi Tamer de, 1990 yılında İstanbul'da öldürülmüştü.

Turgut Özal'ın Başbakanlığı döneminde ortaya çıkan ve büyük çalkantılara neden olan birinci MİT raporunun kilit isimlerinden, emekli MİT mensubu Haluk Akter, Bodrum'da esrarengiz bir cinayete kurban gitti. Akter'in yakın arkadaşı olan emekli MİT görevlisi Ferdi Tamer de, 1990 yılında İstanbul'da öldürülmüştü.

Muğla’nın Bodrum ilçesi Yalıkavak’taki evinde önceki gün kurşunlanarak öldürülen emekli MİT görevlisi Tahsin Haluk Akter (63) olayında terör bağlantısı üzerinde duruluyor. Ensesinden üç kurşunla vurulan Akter’in cinayeti, özel bir ekip tarafından araştırılmaya başladı. Evde arama yapan jandarma ekipleri, dizüstü bilgisayar ve cep telefonuna el koydu. Akter’in, son bir yıl içinde gönderdiği ve aldığı epostalar da incelenirken telefonuyla kimlerle görüytüğü öğrenilmeye çalışılıyor.

İstihbaratçı Tahsin Haluk Akter’in infaz edildiği üzerinde duran ekipler, olay yerinde yaptıkları incelemelerde herhangi bir parmak izine rastlamadı. Cinayetin işlendiği evi gören diğer ev ve işyerlerindeki güvenlik kameralarının kayıtları da toplanarak incelemeye alındı.

TOPRAĞA VERİLDİ

Otopsi sonucu üç kurşunla ensesinden vurularak öldüğü belirlenen Akter’in katil zanlılarının bulunması için jandarma bölgede çalışma başlattı. İzmir Adli Tıp Kurumu’na gönderilen cenaze, otopsinin ardından dün Bodrum’a geri getirildi. Valide Camisi’nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Karaburgaz Mezarlığı’nda toprağa verildi.

BÖYLE BİR ÖLÜMÜ HAK ETMEDİ

Emekli olduktan sonra bir süre Söz Gazetesi ve Nokta Dergisi'nde çalışan, ardından Yalıkavak beldesine yerleşen ve yalnız yaşayan Akter, bir güvenlik şirketi de kurmuştu.

Eski eşi Seyhun Güleç, cenaze töreninde Akter'in 1977 ile 1990 yılları arasında MİT mensubu olarak görev yaptığını ve malulen emekli olduğunu belirterek, "Cizre’de önemli görevlerde bulunmuştu. Böyle bir ölümü haketmedi. Katiller, gözlerinin içine bakamadığı için kalleşçe ensesinden vurdu. Bu olayı, kadın veya borç gibi bir nedene bağlamak doğru değil. Detaylı şekilde araştırılmalı." dedi.

ÜNLÜ MİT RAPORU

1987 yılında ortaya çıkan MİT raporu, ''Polis-mafya-siyaset'' ilişkilerini gündeme getirmiş,. MİT Arşiv-Sorgu Müdürü Ferdi Tamer ile MİT mensubu Haluk Akter'in de, o dönem raporla ilgili telefon konuşmaları medyaya yansıyınca, Başbakanlık Teftiş Kurulu geniş kapsamlı bir soruşturma yapmıştı. Daha sonra raporu yazan MİT görevlisi Mehmet Eymür'ün yanı sıra, Hiram Abas ve Korkut Eken de görevden uzaklaştırılmış, rapora katkı verdiği öne sürülen Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Daire Başkanı Atilla Aytek de, Türkiye'de kaçakçılık olaylarının en az görüldüğü il olan Eskişehir'e tayin edilmişti. Ferdi Tamer ise, MİT'ten emekli olduktan sonra İstanbul Üsküdar'da önce bir manav ardından da tüpgaz bayii açmış,18 Aralık 1990 günü de dükkanında uğradığı saldırı sonucu öldürülmüştü.