"Devlet güvenliğiyle ilgilidir" dedi, konuşmadı. Telefon kayıtları inceleniyor.
Abone olVatansever Kuvvetler Güç Birliği (VKGB) Derneği'ne yönelik operasyonda tutuklanarak cezaevine konulan Halit Bozdağ'ın trilyonlarca liralık askeri ihalelerde devreye girdiği öne sürüldü.
Polisteki ifadesinde, "Devlet güvenliğiyle ilgilidir." diyerek soruları cevaplamayan Bozdağ'ın, soruşturmada kilit isim olduğu belirtiliyor. Ancak zanlının telefon görüşmelerinde ilginç bilgilere ulaşıldı. Bozdağ'ın, ilan tarihinden çok önce öğrendiği giyim, kuşam, yiyecek ve içecek ihalelerini yandaş şirketlere pay ettiği iddia ediliyor. Halen görevde olan üst rütbeli subaylarla yaptığı konuşmalarda, "Şu ihaleyi şu şirkete verelim. Bu ihaleyi bu şirkete verelim. Ötekini de şu şirket alsın." dediği tespit edildi. Halit Bozdağ'ın Irak ve Suriye'deki silah tüccarlarıyla da, uzun namlulu makineli tüfek alımı için pazarlık yaptığı belirlendi. Polis, silah ticaretinin boyutları ve silahların nerelere satıldığını araştırıyor.
'Girdap' soruşturması derinleştirilerek devam ediyor. Soruşturmayı örgütlü suçlara bakan Ankara 11. Ağır Ceza Savcısı Şemsettin Özcan yürütüyor. Savcı Özcan'ın talimatıyla dün soruşturma kapsamında üç gözaltı daha yapıldı. Fatih Koçak, Veli Baş ve Ferhat Şahin isimli zanlılar gözaltına alınırken Koçak ve Baş'ın Mersin'de bir işadamını kaçırıp 400 bin YTL'lik senet imzalatmak ve bu paranın 60 bin YTL'sini tahsil etmekle suçlandığı öğrenildi. Zanlıların tutuklu bulundukları Mersin Cezaevi'nden tahliyesinin ardından cezaevinin kapısında gözaltına alındıkları bildirildi.
Vatanseverler'in işlediği suçlara, bazı askerlerin yanı sıra yargı ve emniyet mensuplarının da katıldığı ileri sürüldü. Konya'nın bir ilçesinde, VKGB üyelerinin isimlerinin karıştığı, gasp olayının, kayıtlara yumuşatılarak geçirilmesinde, bir emniyetçi ve bir hakimin etkili olduğu iddia edildi. Soruşturmayı yürüten savcının bu konuda da girişimlerde bulunacağı öğrenildi. Mersin'de cezaevine giren Vatanseverler Derneği üyelerine, iyi davranılması için bir cezaevi yetkilisiyle yapılan görüşmeler de soruşturma dosyasına girdi.
İstanbul Ümraniye'de bulunan cephanelikle ilgili tutuklanan Kuddusi O., "Devleti yeniden yapılandırma belgesinin bir kopyasını Taner Ünal'a gönderdik." demişti. Bu ifade üzerine İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, Ümraniye soruşturması kapsamında arama kararı çıkarttı. Taner Ünal'ın ev ve işyerinde yapılan aramada bu belgenin bulunamadığı öğrenildi. Gözaltında Taner Ünal'a, devletin yeniden yapılandırılması belgesi soruldu. Ünal'ın, "Bana böyle bir belge gönderilmedi." cevabını verdiği bildirildi. Polis, Salih Zeki ile Halit Bozdağ'ın ilişkileri üzerinde yoğunlaştı. Aramalarda ele geçirilen komando birliklerine ait 2 flamanın ise yine Salih Zeki, Halit Bozdağ ikilisinin ev ve işyerlerine nasıl ulaştığı araştırılıyor.
Kamyoncuyu da dolandırmışlar
Mitinglerde, yüzlerce metre uzunluğundaki Türk bayrağını taşımakla övünen Vatanseverlerin, mitinglere ulaşım için kullandıkları otobüsçülerin ardından 250 metrelik bayrağın naklinde kullandıkları kamyonun şoförünü de dolandırdıkları anlaşıldı. Vatanseverler'in, bayrağın Diyarbakır'a taşınmasında kullanılan kamyonun sürücüsüne 700 YTL borçlu oldukları aktarıldı. Yaşananlardan muzdarip olan kamyon sürücüsü, "Beni dolandırdılar." diyerek, Vatanseverler'den şikâyetçi oldu.
Mersin mitinginde asker yürümüş
Tutuklanarak cezaevine konulan VKGB üyelerinden Ahmet Cinali'nin telefon görüşmelerinden ise Mersin ve Diyarbakır'da düzenlenen mitinglerle ilgili ilginç konuşmalar saptandı. Cinali'nin bazı rütbeli askerlerle yaptığı görüşmelerde mitinglere asker desteği istediği yer alıyor. Ahmet Cinali, bir telefon görüşmesinde, "Mersin'deki mitinge, kolordudaki askerleri sivil kıyafet giydirip yürüttük. Diyarbakır'da da yürütelim." diyerek destek istiyor.
Sedat Güneç-Alper Sancar-Zaman