Geçtiğimiz hafta Yunan Başbakan Çipras ve Başpiskopos İeronomios arasında yaklaşık 10 bin rahibin devlet memurluğun çıkarılması için anlaşmaya varılmıştı. Ancak bu anlaşmaya Yunanistan Ortodoks Kilisesi’nden itiraz geldi.
Abone olYUNANİSTAN Başbakanı Aleksis Çipras ve Yunan Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu İeronomios hükümetin planladığı Anayasa değişikliği tartışmaları kapsamında geçen hafta bir görüşme gerçekleştirmişti. Bu görüşme kapsamında ikili toplantı düzenleyerek din adamlarının maaşları, Kilise'nin varlıkları, devlet ile din işlerinin düzenlenmesi konularında 15 maddelik bir mutabakat sağlandığını açıklamıştı.
En önemli madde ise yaklaşık 10 bin rahibin devlet memurluğundan çıkarıp maaşlarının da devlet tarafından kiliseye bağlı bir fona verilmesiydi. Ancak Yunanistan Ortodoks Kilisesi anlaşmaya itiraz ederek binlerce rahibin memur statüsünde kalmalarında ısrarcı olduğunu açıkladı.
6 SAATLİK TOPLANTI
Ülkedeki tüm kiliseleri temsil eden 80'in üzerinde metropolit, Yunanistan Başpiskoposu İeronomios'un başkanlığında düzenlenen olağanüstü Sen Sinod toplantısında bir araya geldi. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Başpiskopos İeronomios arasında varılan din ve devlet arasındaki meselelerin çözümüne yönelik mutabakatın ele alındığı 6 saatlik toplantı sonrasında yazılı açıklama yapıldı.
Devlet ile ortak meselelere ilişkin görüşmelerin sürdürüleceği belirtilen açıklamada, Yunanistan Kilisesi'ne bağlı rahiplerin memur statüsünde kalması konusunda ısrarcı olunacağı ifade edildi.
MÜZAKERE İÇİN KOMİSYON KURULACAK
Açıklamada ayrıca, hukukçular, din adamları ve uzmanlardan oluşan bir komisyonun kurularak hükümetle devam edilecek müzakerelere ilişkin çalışma hazırlanmasının kararlaştırıldığı belirtildi.
Sen Sinod'un kararının ardından Başbakanlıktan yapılan açıklamada ise din adamlarının maaşlarının devlet garantisinde olduğu vurgulanarak, varılan ilk mutabakat kapsamında bir yasa tasarısının hazırlanıp meclise sunulacağı kaydedildi.