BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,49
ALTIN 3.033,38
HABER /  POLİTİKA

Kılıçdaroğlu’nun iki önerisi havada kaldı

Başbakan Erdoğan'la yaptığı görüşmede terörün çözümü için 5 öneri getiren Kılıçdaroğlu'na Erdoğan'dan iki net yanıt var.

Abone ol

Başbakan Erdoğan, terörle mücadele için 5 öneri getiren CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun iki önerisine yanıt verdi. Seçim barajı konusunda düşünceleri bilinen Başbakan iki öneriye ise hiç yanıt vermedi.

Kılıçdaroğlu Başbakan Erdoğan’la yaptığı görüşmede “Seçim barajı yüzde 7'ye düşürülmesi, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması, doğuya fabrika kurularak işsizliğin önlenmesi, Et ve Balık Kurumu’nun yeniden güçlendirilmesi ve mayınlı araziler temizlendikten sonra topraksız köylülere verilmesi" önerileri getirdi.

Seçim barajının düşürülmesine sıcak bakmadığını daha önce açıklayan Erdoğan fabrika kurulması ve Et Balık Kurumu ile ilgili önerileri ise bugün AK Parti İl Başkanları toplantısında değerlendirdi.

FABRİKA KURULSUN TALEBİ

Kılıçdaroğlu'nun bölgeye fabrika yapılmasını tavsiye ettiğini anımsatan Erdoğan, devlet olarak bölgede özel sektörün girmediği yerlere fabrika yapıldığını söyledi. Erdoğan, günümüzde emek yoğun bir teknoloji olmadığını, teknoloji yoğun bir yatırım olduğunu ve fabrika kurmakla işsizliğin giderilemeyeceğini söyledi. İnsanı istihdama yönelik hizmet sektörü ağırlıklı, eğitim, okul, hastane yatırımları yaptıklarını ifade eden Erdoğan, böylelikle yüzde 100'ün üzerinde istihdamda artış sağlandığını, bunun da muhalefet tarafından görülmesi gerektiğini vurguladı.
Başbakan Erdoğan, bölgedeki yatırımları teşvik ettiklerini belirterek şöyle devam etti:

“Kısmen bu başladı, bundan sonra da artarak devam edeceğine inanıyorum. Bunun en güzel örneğini Gaziantep teşkil ediyor. Olan yerde oluyormuş, şu anda Gaziantep ciddi bir çekim alanıdır. Erzurum aynı şekilde, biz kalkıp Hakkari'yi, Muş'u sürekli örnek gösterirsek yanlış yaparız. İşin geneline bakacağız. GAP ve DAP gözden geçirildiğinde, bu projeler tamamlandığında 4 milyon işsizimiz iş sahibi olacak, süreç devam ediyor.

Yatırımları sadece terör örgütünün istismar zeminini ortadan kaldırmak için, terörizmle çok yönlü, boyutlu mücadele yürütmüş olmak için yapmıyoruz. Terör örgütü olsa da olmasa da yatırımları yapardık. İnsanımız, yavrularımız, vatandaşlarımız için bu hizmetleri vermeye, yatırımları yapmaya mecburuz. Biz, insanı yücelt ki devlet yücelsin anlayışına sahibiz. Biz, siyaseti insan için, gönül kazanmak için, hayır kazanmak için yapıyoruz.''

ET BALIK KURUMU YANITI

Erdoğan bölgede Et Balık Kurumu’nun yeniden güçlendirilmesi önerisine ise Et Balık Kurumu’nun ne zaman, hangi iktidar döneminde kapatıldığının hatırlanmasını isteyerek yanıt verdi. Erdoğan, kurumun tam 13 yıl özelleştirme kapsamında kaldığını, 28 işletmesinin değişik şekillerde elden çıkarıldığını anlattı.

AK Parti hükümetinin 2005 yılında Et ve Balık Kurumu'nu özelleştirme kapsamından çıkardığını, Erzurum, Bingöl, Van, Diyarbakır, Adana, Sakarya, Ankara-Sincan ve Ağrı kombinalarını Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlandığını ifade eden Erdoğan, bu aşamadan sonra Kurumun 2006'dan 2010 yılına kadar süratle modernize edildiğini, eskiyen teknolojilerinin 70 milyon Türk Lirası harcanarak yenilendiğini söyledi.

Kamu İhale Yasası'nın değiştirilerek Kuruma TSK ve kamu kuruluşlarına ihalesiz sözleşme imkanı getirildiğini kaydeden Erdoğan, Et ve Balık Kurumu'nun bulunduğu yerlerde istihdam kapısı olmaya devam ettiğini bildirdi.

''Tarım ve hayvancılık konusunda da bölgede sessiz devrimin gerçekleştirildiğine'' işaret eden Erdoğan, AK Parti iktidarından önce 2002 yılında toplam tarımsal desteğin Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerine 647 milyon liradan, 2009 yılında 1 milyar liraya çıkartıldığını kaydetti.

Erdoğan, 2003-2010 yılları arasında bölgedeki çiftçilere toplam 9 milyar 818 milyon lira destek verildiğini, 2002 yılında Doğu ve Güneydoğu bölgelerine verilen hayvancılık desteğinin 7.7 milyon lira olduğunu bu rakamın 27 kat artarak 109 milyon liraya çıkarıldığını açıkladı.

İKİ ÖNERİYE YANIT YOK

Başbakan Erdoğan, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve mayınlı araziler temizlendikten sonra topraksız köylülere verilmesi önerilerine ise yanıt vermedi.