BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,60
ALTIN 3.008,12
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'nun en sevdiği film

Can Dündar Kemal Kılıçdaroğlu'nun bilinmeyen yönlerini yazdı

Abone ol

Kılıçdaroğlu ne izler, ne dinler ne okur? CHP liderinin kültür yol haritasını Milliyet yazarı Can Dündar çıkardı. Somali yolcuğu sırasında Kılıçdaroğlu ile konuşan Dündar bilinmeyenleri köşesinde sıraladı:

BİR GÜNDE SİGARA BIRAKMIŞ

Eskiden günde 1 paket içermiş. SSK Genel Müdürü iken, bakan Necati Çelik tarafından görevden alındığı gün sigarayı bırakmış.

CUMHURİYET'İN BULMACASI ZOR

Dönüşte bir gazetenin tam sayfa bulmacasını çözdü. Tek kutu boş bırakmadı. Sıkıldığında çözermiş. “En zoru Cumhuriyet gazetesininki” diyor.

Unutamadığı kitapların başında Yaşar Kemal’in “İnce Memed”i geliyor

YABANCI FİLMLER

En başa, 1969 yapımı “Kanlı Adada İsyan”ı koydu.
“Dokunulmazlar”ı (1987) ve “İngiliz Hasta”yı (1996) da unutamıyor.

YERLİ FİLİMLER

Listesinin başında Zeki Ökten’in “Sürü”sü (1978) var.
Metin Erksan’ı beğeniyor. “Kuyu”dan (1968) çok etkilenmiş.
Lütfi Akad’ın “Irmak”ı (1972) favorilerinden...

BEĞENDİĞİ RESSAMLAR

Resim seviyor. Özellikle de Fikret Mualla’yı... Onun nasıl sefalet içinde öldüğünü, eserlerinin nasıl sonradan kıymete bindiğini Cumhuriyet’teki bir yazı dizisinden okumuş. Bize de anlattı. Yalçın Gökçebağ’ı beğeniyor. Evinde de orijinaller var: En son Ankara’daki sergiden iki tane Fikret Otyam almış. Nuri İyem seviyor; ama almaya bütçesi yetmemiş.

TİYATRO OYUNLARI

“Bizim Köyün Delisi”ni sayıyor sevdiği oyunlar arasında...
Halk Oyuncuları’nın 1968 tarihli “Devr-i Süleyman”ı, unutamadıklarından... “Hiç unutmam, oyun o zaman yasaklanmıştı, onlar da adını değiştirdiler, ‘Devr-i Küheylan’ adıyla yeniden oynadılar” diye anlatıyor gülerek...

SEVDİĞİ TÜRKÜLER

Sanıldığı gibi türkü düşkünü değil. Ama mesela “Cerrahpaşa”yı ya da “Turnalar semahı”nı dinleyince etkileniyor.
Âşık Mahsuni’yi çok sık zikrediyor. Sağlam bir müzik eğitimi olmadan, yaşamına onca güzel türküyü sığdırabilmesine şapka çıkarıyor.
Erkan Oğur’un sesinden etkilenmiş.  Sabahat Akkiraz’ı beğeniyor.
Ruhi Su’yu en başa yazıyor. 12 Eylül döneminde ona tedavi için yurtdışına çıkış izni verilmemesini unutamıyor. Bu konu açıldığında “Bir de ‘Asker bu memleketi kurtaracak’ diyorlar; ne kurtarması? Bu ülkenin sanatçısına tedavi izni vermediler” dedi.
Hissim o ki, “genç Kemal”, bugünkünden daha çok okuyan, izleyen, dinleyen bir devrimciymiş; “bugünkü Kılıçdaroğlu” üzerindeki etkisi sanıldığından fazla gibi geldi bana...