BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  POLİTİKA

Kılıçdaroğlu'na topal ördek şoku Mehmet Acet yazdı

24 Haziran seçimleri sonrası AK Parti parlamentoda tek başına iktidarı kaybetti, Kılıçdaroğlu Erdoğan için 'topal ördek' dedi. Peki gerçekte olan ne? Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet yeni sistemi yazdı.

Abone ol

24 Haziran seçim sonuçları ile AK Parti parlamentoda tek başına iktidarı kaybetti. Kafalar karıştı, kamuoyunda "sistem yeni krizlere mi yol açacak? "erken seçim yine kapıda mı?" soruları oluştu.
Kılıçdaroğlu'nun seçim sonuçlarını değerlendirdiği dünkü konuşmasında "Dünün tek adamı, güçlü adamı bugünün artık topal ördeğidir, herkes bu gerçeği bilsin. Her istediğini yapamayacak. Parlamentonun itibarını biz koruyacağız." açıklaması çok konuşuldu.

MHP MUHALEFETE KATILSA BİLE YETMİYOR
CHP liderinin tartışılan sözlerini Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet, "Hükümet topal ördek durumuna mı düştü?" başlıklı köşesinde ele aldı.

SANDALYE DAĞILIMI

AK PARTİ: 295
CHP: 146
HDP: 67
MHP: 49
İYİ PARTİ: 43

Eski şablonlarla düşünecek olursak, evet böyle bir değerlendirme yapılabilir." diyen yazar, yeni sistemin ve sandalye sayısının Kılıçdaroğlu'nun söylediği gibi bir tablo sunmadığını yazdı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ayrıntılarını paylaşan Acet, yazısını böyle tamamladı:

YENİ SİSTEM KOALİSYON KRİZLERİNİ ÖNLÜYOR
"Yeni sistem, yönetimde istikrar anlayışını önceleyerek, koalisyon krizlerini tarihin çöp kutusuna gönderme mantığıyla kurgulandığı için Cumhurbaşkanına güçlü yetkiler verdi. Peki, Meclis, Cumhurbaşkanını hangi durumlarda frenleyebilir sorusuna yanıt mı arıyoruz? O halde hangi çoğunluk ile neler yapabilir ona bir göz atalım:

AK PARTİ'NİN 240'IN ALTINA DÜŞMESİ GEREK
1-Cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanlar hakkında bir suç işlendiği iddiasıyla Meclis üye tamsayısının salt çoğunluğunun (301) vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.
2-Meclis, soruşturma açılmasına üye tam sayısının beşte üçünün (360) gizli oyuyla karar verebilecek.
3-Üye tam sayısının üçte ikisinin (400) gizli oyuyla Yüce Divan’a sevk kararı alınabilecek.

BURADAN NE ÇIKIYOR?
O tür bir işaret ortada olmamasına rağmen bir an için MHP’nin diğer muhalefet partileriyle birleştiğini düşünecek olsak bile, Cumhurbaşkanı, yardımcıları ve Bakanlar için soruşturma açılması talebinde bulunma dışında bir seçenek yok.

Bu türden bir talebin fiili soruşturmaya dönüşmesine de meclis aritmetiği izin vermiyor. Ayrıca, yeni sisteme göre Meclis’in seçimleri yenileme kararı alabilmesi, 5/3 çoğunluk, yani 360 milletvekili oyu gerektiriyor.

Bu bakış açısı üzerinden ilerleyecek olursak, Ak Parti 300 değil de, 240’tan daha az milletvekili çıkarması halinde, asıl o zaman çoğunluğunu kaybetmiş olacaktı denebilir.

Meclis’teki Ak Parti sandalyesi 300’ün altında kaldığı için, kimi zamanlar kanun çıkarmada zorluklar yaşanabilir. Ama bu şu an için teorik olarak geçerli. Niye? Çünkü, MHP Genel Başkanı Bahçeli, yapıcı muhalefet anlayışını bundan sonra da sürdüreceğini açıklamış durumda."

Mehmet Acet'in yazısının tamamı