BIST 9.550
DOLAR 34,52
EURO 36,01
ALTIN 3.003,45
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'na fezlekeye tepki!

Avrupa Parlamentosu'nun Hollandalı Hıristiyan Demokrat Grubu Üyesi Ria Oomen-Ruijten'in hazırladığı taslak Türkiye raporu bugün AP Dış İlişkiler Komisyonu'nda görüşüldü.

Abone ol

Ruijten AP'de görüşülen Türkiye ilerleme raporu sonrasında yaptığı açıklamada AB ile Türkiye'nin terörle mücadele konusunda ortak mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Hollanda AP Parlamenteri Emine Bozkurt da raporun gayet olumlu bulduğunu ve terör konusunda da Türkiye ile AB'nin ortak mücadele etmesi gerektiğini açıkladı.

KILIÇDAROĞLU'NA FEZLEKEYE TEPKİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında hazırlanan raporun Avrupa Parlamentosu'nda rahatsızlığa neden olduğu bazı parlamenterlerce dile getirildi. AP'nin kadın hakları konusunda Türkiye raportörü Emine Bozkurt da, Türkiye'nin taslak ilerleme raporunu dengeli bulduğunu kaydederek anayasa çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini ve tutukluluk sürelerini kısıtlayıcı düzenlemenin haftaya ele alınacak olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Bozkurt, Kılıçdaroğlu için hazırlanan fezlekeyi ise eleştirip, bunun dokunulmazlık olayı değil, bunun adının muhalefeti susturmak olduğunu söyleyerek, "Amaç muhalefeti susturmak olmamalı" dedi.

AP'NİN TÜRKİYE RAPORTÖRÜ RİA OOMEN-RUİJTEN: PKK'NIN TERÖR ÖRGÜTÜDÜR

AP'de açıklanan taslak Türkiye raporunda PKK terör örgütü kınanıyor ve terör konusunda AP'nin Türkiye ile işbirliği yapması isteniyor. AP'nin Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, Komisyon'da eleştiri ve görüşlere cevap verirken, PKK'nın terör örgütü olduğunu vurguladı ve "Bu sorun sadece Türkiye'yi ilgilendirmiyor. Aynı zamanda Avrupa'yı da yakından ilgilendiriyor. Çünkü PKK, para kaynağını AB ülkelerinden temin ediyor. İnsan kaçakçılığı, uyuşturucu ticareti, silah kaçakçılığı bu amaca yönelik yapılıyor. AB terörle mücadelede Türkiye'yi yalnız bırakamaz" dedi.

BDP VE SİYASİ PARTİLER TERÖR ÖRGÜTÜ İLE ARALARINA MESAFE KOYMALI

Raporda, Kürt sorununa siyasi çözüm isteniyor ve BDP dahil tüm siyasi partilerin terör örgütleriyle aralarına mesafe koymaları gerektiği vurgusu yapılıyor. AP Raportörü, KCK kapsamındaki tutuklamalardan edişe duyduğunu ifade ederek, "Türkiye'de düşünce ve ifadenin cezalandırıldığını" öne sürdü. AB Komisyonu'nun pozitif ajanda konusuna da değinen Oomen-Ruijten, "Türkiye ile 2004 yılında yapılan bir mutabakatımız var. Yıllık Türkiye raporlarıyla Kopenhag kriterlerine ne kadar uyulduğunun resmini çekmeye çalışıyoruz. Arap Baharını yaşayan birçok ülke Türkiye'deki demokratikleşmeye gıpta ile bakıyor. Fakat Avrupalı bir gözle baktığımızda Türkiye'de demokratikleşme sürecinde atılacak adımların olduğunu görüyoruz. Türkiye ve AB'nin birlikte çalışmaya ihtiyacı var" şeklinde konuştu.

AVRUPALI LİBERALLERİN BAŞKANI WATSON: "FRANSA'NIN SOYKIRIMI İNKAR EDENLERİ CEZALANDIRMA YAKLAŞIMI OLUMLU BİR SİNYAL DEĞİL"

Avrupa Parlamentosu üyesi ve Avrupalı Liberallerin Başkanı Graham Watson ise, Türkiye'ye 50 yıl önce söz verildiğine dikkati çekerek, Türkiye'deki eksen kayması iddialarına katılmadığını fakat öyle olsa bile bunun çok şaşılacak bir şey olmadığını söyledi. Türkiye'ye üyelik sürecinde destek olunması gerektiğini vurgulayan Watson, Fransa'nın soykırımı inkar edenleri cezalandırma yaklaşımının "olumlu bir sinyal olmadığı" eleştirisinde bulundu.

VİZE KOLAYLIĞI

AB ile Türkiye arasındaki vize sorununa dikkat çekilen raporda, işadamları, öğrenciler,akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcilerine vize kolaylığı isteniyor. Kıbrıs sorunu konusunda Türkiye'nin Ankara Protokolünü uygulaması çağrısında bulunulan raporda, Kıbrıs'ta Türk ve Rum tarafı arasında kurulan Kayıp Şahıslar Komitesine Türk tarafının destek vermesi isteniyor. Doğrudan Ticaret Tüzüğü karşılığında Maraş'ın iade edilmesi, Türk ordusunun adadan çekilmesinin istendiği raporda ayrıca, Türkiye'nin AB Rum Dönem Başkanlığını "tanımaması" da eleştiriliyor. AP'nin Türkiye ilerleme raporunun değişiklik önergelerinden sonra Mart ayında Strazbourg'daki Genel Oturum'da oylanarak kabul edilmesi öngörülüyor.