CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, tartışılan sözlerin sahibi CHP'li Birgül Ayman Güler'e karşı neden tavır alamıyor?
Abone olOktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- CHP'nin ana damarı Güler'in de içinde bulunduğu Atatürkçü-cumhuriyetçi kesim. Dolayısıyla Kılıçdaroğlu'ndan kendi ayağına kurşun sıkmasını beklemek gerçekci değil.
KRİZİ SEYREDİYOR MU?
CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in "Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz" şeklindeki sözleri tartışılmaya devam ediyor. "Krizi" seyretmekle eleştirilen Kemal Kılıçdaroğlu, için "liderlik gösteremiyor", "yine suya sabuna dokunmadı" yakıştırmaları yapılıyor. Peki bu görüşler ne kadar doğru?
FATURA MEDYAYA ÇIKTI
Partisinin grup toplantısında faturayı medyaya kesen Kılıçdaroğlu, dengeleri gözeten bir konuşma yaptı. Güler'in sözlerinden ziyade basının 1 haftadır kendilerini hedef aldığı görüşünde.
Tüm kesimleri içine alan mesajlar vermeyi tercih eden Kılıçdaroğlu, Güler'in sözlerinin içeriğine girmedi, genel bir çerçeve çizdi. "Dikkatli ve özenli üslup kullanacağız. A dersiniz, B yazarlar, bundan endişeniz olmasın" sözleriyle dikkatleri medyanın üzerine çekti.
NASIL BİR ULUSALCILIK?
Kılıçdaroğlu'nun ulusalcı eleştirilerine verdiği "Efendim ulusalcılar. Ulusalcı olmayan mı var? Altı okumuzdan biri bu" cevabı tartışmalara ışık tutması açısından önemli. Yine İşçi Partisi'ne geçeceği yönündeki iddialara, Muharrem İnce'nin "Ben CHP’de misafir değilim, CHP’nin ev sahibiyim. Kendini misafir hisseden varsa gitsin onlar istifa etsin." sözleri yaşanan tartışmalardan bağımsız değil elbette.
DÖRTTE BİRİ "SOL" SEÇMEN
CHP seçmenin "sol" olmadığı görüşü sır değil. Sol gelenekten gelen bir partide bu tür söylemleri dillendirmek pek mümkün değil. Bir kamuoyu araştırmasında CHP'de kendisini solda gören seçmen yüzde 6 civarında. Yani CHP'ye oy veren yüzde 25'in dörtte biri. Merkezde yer alan seçmenin "Atatürkçü" ve "laiklik" hassasiyeti yüksek olanların CHP'ye, dini hassaiyeti daha yüksek olduğunu söyleyenlerin de sağ partilere oy verdiği biliniyor.
CHP'NİN OY DEPOSU BELLİ
Yeni CHP'nin 2011 seçimlerinde Güneydoğu'daki oy ortalaması yüzde 8.1 oldu. Aynı CHP'nin Baykal döneminde de aynı oyun yüzde 8.2 oy aldığı unutulmamalı. Sahil kesime sıkışan CHP, Kılıçdaroğlu'nun "yeni" söylemlerine rağmen rağmen parti istenen zıplamayı yapamadı.
İZMİR CHP'YE KİLİTLENDİ
Baykal dönemi de dahil olmak üzere ana muhalefete Ege, Akdeniz, Marmara ve Trakya'dan düzenli ve yoğun bir oy akışı var. Dolayısıyla kemikleşmeye başlayan bir kitle söz konusu. Tartışılan odağındaki isim olan Güler'in memleketi olana İzmir, aynı zamanda CHP'nin oy deposu. 2002'de yüzde 29 olan oy 2007'de yüzde 35'e, 2011'de de yüzde 43'e fırladı.
MERKEZE YAKIN "SOL"
Adil Gür'ün sahibi olduğu A&GA'nin bir yıl önce yaptığı araştırma benzer sonuçları işaret ediyor. CHP'ye verenlerin yüzde 57'si kendisini sağ-sol skalasında sola koyuyor. Ancak bunların büyük bölümü merkezin hemen soluna yani merkeze yakın, çok küçük bir azınlık ise kendini daha sola koyuyor. CHP seçmeninin yüzde 35 merkezde, yüzde 8 ise sağda olduğunu söylüyor
İç kesimlerden CHP'ye oy akmayacağına göre Kılıçdaroğlu'nun, oy aldığı kitleyi küstürecek politikalar izlemesi mümkün değil.