CHP'nin dokunulmazlık oylamasındaki siyaseti eleştiri konusu oldu. Kılıçdaroğlu bu süreçte AK Parti, MHP ve HDP'nin hedefi olmaktan kurtulamadı.
Abone olOktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişiklikliğinde eleştiri okları CHP'ye çevrildi. AK Parti, MHP ve HDP'nin tutumu net olduğu için "tutarlılık" adına hedefe konulmadılar.
AK PARTİ VE HDP'YE MESAFE
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisini "AK Parti ve HDP'nin yörüngesinden" olabildiğince uzak tutmaya çalıştı. Dokunulmazlık sürecinde izlediği siyaseti bu anlayış doğrultusunda çizdi.
EN ÇOK KONUŞULAN CHP OLDU
Anayasa değişikliği oylamaları ve sonrasında yapılan açıklamalar, hem AK Parti'ye hem de HDP'ye eleştiri için fırsatlar sundu. Büyük bir kavganın ortasında kalan ve kendisini izah edemeyen ana muhalefet, bir anda sürecin en eleştirilen partisi olmayı başardı. Gelin filmi başa saralım ve yaşananlara bir göz atalım.
ELEŞTİRDİĞİ TEKLİFE "EVET" DEDİ
Kılıçdaroğlu, 13 Nisan'da bir televizyon kanalında yaptığı konuşmada AK Parti'nin dokunulmazlık teklifi için "Anayasa'ya aykırı düzenleme geliyor buna rağmen evet diyeceğiz." dedi. Davutoğlu'nun restine restle karşılık vererek "kaçıyor" suçlamasından sıyrılmayı düşündü CHP lideri.
Oysa aynı Kılıçdaroğlu, kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını istiyor ve "Kul hakkı yiyen adamın Meclis'te ne işi var? İhaleye fesat karıştıran adamın Meclis'te ne işi var, yolsuzluk yapan adamın Meclis'te ne işi var?" diyordu.
DOKUNULMAZLIK SÜRECİNDE HEM "EVET" HEM "HAYIR"
Dokunulmazlık oylamalarında CHP'den ilginç görüntüler yansıdı kamuoyuna. 1. turda neredeyse bütün CHP'liler "hayır" oyu verdi. Parti yönetiminin bu hamlesi, "AK Parti ve MHP'nin ne yapacağını görmek" istemesiydi aslında.
REFERANDUM TEHLİKESİ
Referandum tehlikesi belirince, sandıkta "terör faturasının" CHP'ye kesilmemesi adına, 20 civarında millletvekili ikinci tur oylamada "evet" oyu verdi.
Ancak bu tutum CHP'yi, AK Parti ve MHP'den "ikircikli siyaset", HDP'den de "darbe ve savaş suçlarına ortak olma" suçlamasıyla karşı karşıya bıraktı..
HDP'YE "HAYIR" DEDİ, VEKİLLERE AYM İÇİN YOL GÖSTERDİ AMA
Dokunulmazlıkların Anayasa Mahkemesine götürülebilmesi için 110 milletvekilinin imzası için CHP'den destek isteyen HDP'ye verilen "hayır" yanıtı, yine polemik konusu oldu.
Kılıçdaroğlu tartışmayla ilgili olarak vekillere adres gösterdi: "110 milletvekiliyle yapılacak başvurunun reddedilmesi olasılığı çok yüksek. Bireysel başvuruda kabul edilmesi daha kolay."
Anayasa Mahkemesi'ne başvuruları düzenleyen kanunda "Yasama işlemleri aleyhine doğrudan bireysel başvuru yapılamayacağı..." yazılı. Dolayısıyla Kılıçdaroğlu'nun bireysel başvuru önerisinin geri çevrilme olasılığı yüksek görünüyor.
CHP yönetimi, dokunulmazlıklarla ilgili parti programında yazılı "ilkesel tavrı" fiiliyata dökemedi. AK Parti'ye önce "evet" dendi ama sonrasında yaşananlar tam bir kafa karışıklığıydı.