BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,53
ALTIN 3.023,44
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu anayasa dayatmasını eleştirdi

Kılıçdaroğlu başbakan Erdoğan'ın 'Mart'ın sonuna kadar anayasa çıksın' şeklindeki restini eleştirdi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa çalışmalarıyla ilgili, "Dayatmayla, (Mart ayının sonuna kadar anlaştınız anlaştınız, yoksa ben gereğini yaparım, kendi anayasamı getiririm) dediğiniz andan itibaren sorunu çözümsüzlüğe itersiniz" dedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da temaslarda bulunan Kılıçdaroğlu, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda Türkiye ile ilgili panele katıldı.

UZLAŞMA SAĞLANDI 

Anayasa değişikliğiyle ilgili kaygılarının olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Şu anda anayasa konusunda ciddi görüşmeler devam ediyor. Büyük ölçüde uzlaşma sağlanmış durumda" diye konuştu.

Birinci tur görüşmelerde uzlaşma sağlanamayan konuların, ikinci tur görüşmelerde artabileceğini düşündüklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Ama dayatmayla, (mart ayının sonuna kadar anlaştınız anlaştınız, yoksa ben gereğini yaparım, kendi anayasamı getiririm) dediğiniz andan itibaren sorunu çözümsüzlüğe itersiniz. Sorunun akılcı yöntemlerle çözüleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'de kan akmasını istemediklerini kaydederek, sorunun çözümü için parlamentoda bir uzlaşma komisyonu kurulmasını ve bu komisyona paralel akil adamların yer aldığı bir heyetin oluşturulmasını teklif ettiklerini söyledi.

Güvenlik önlemleriyle sorunun çözülemeyeceğine inanan bir siyasal parti olduklarının altını çizen Kılıçdaroğlu, barış sürecinde toplumsal uzlaşmanın sağlanması gerektiğini, bunun için de önce siyasal partilerin kendi aralarında uzlaşması gerektiğini vurguladı.

AK PARTİ GÜÇLER BİRLİĞİNİ İSTİYOR 

Kılıçdaroğlu, konuşmasında CHP ile AK Parti politikaları arasındaki farklara değinerek, şunları kaydetti:

"Biz güçler ayrılığına inanan bir siyasal partiyiz. Yasama, yürütme, yargı ve medyanın birbirini dengeleyen sağlıklı bir yapı içinde anayasada yer almasını istiyoruz. AKP, güçlerin ayrılığından değil, güçlerin birliğinden yana. Biz medya özgürlüğüne önem veren bir siyasal anlayıştan yanayız. Medyanın Batı standartlarında özgür olması lazım. AKP medya özgürlüğünü istemeyen bir siyasal parti. Biz üniversitelerin özgür ve özerk olmasını savunuyoruz. Üniversite öğrencilerinin üniversite yönetiminde söz ve karar sahibi olmasını istiyoruz. AKP üniversitelerin özgür ve özerk olmasını istemiyor. Biz kesintisiz eğitimin 12 yıl olmasını istiyoruz. AKP, 4 4 4 modelini istiyor. Biz ekonomide toplumsal dayanışmanın, geniş halk kitlelerine yarar getiren sosyal piyasa ekonomisinin uygulanmasını istiyoruz. Bu bağlamda bağımsız kuruluşların siyasal otorite tarafından denetlenmesini uygun görmüyoruz. Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu, BDDK gibi. AKP, bunlardan şikayet ediyor ve bunlar üzerinde siyasal baskı kurmak istiyor."

Kılıçdaroğlu, kendilerinin halkın oylarıyla seçilmiş milletvekillerinin yargı kararı olmaksızın uzun süre hapiste tutulmalarını uygun görmediklerini ancak bu milletvekillerinin yasama organında görevlerini yaparken yargılama sürecinin de devam etmesini istediklerini söyledi.

Anayasanın toplumsal uzlaşma ile değişmesi gerektiğini savunduklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, anayasanın dayatma mantığıyla kamuoyunun gündemine gelmesini istemediklerini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, CHP'nin tüm yurttaşların hak ve özgürlüklerini koruyacak ve destekleyecek, toplumdaki farklı grupların kimlik ve inançlarına saygı gösterecek ve herkes için adalet ve dayanışmaya vurgu yapacak yeni bir anayasa yapmak için sabırsızlandığını belirtti.

Kılıçdaroğlu, Avam Kamarası'ndaki konuşmasının ardından İngiltere'den ayrıldı.