BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Kılıçdaroğlu afişleri kaldırıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kılıçdaroğlu'nu suçlayan reklam afişleri ile seçim afişlerinin yan yana gelmesinin tesadüf olduğunu savundu.

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ''Panorama 1453 Tarih Müzesi'nin 5 haftada 2 kez açıldığı ve müzede araştırmaya yönelik maddi hataların olduğu'' iddiasının doğru olmadığını bildirdi.

Büyükşehir Belediyesinden, bugünkü bir gazetede yer alan ''Açılışı iki defa yapılan müze ideoloji kurbanı mı?'' başlıklı habere ilişkin yapılan açıklamada, Topkapı Kültür Parkı, Topkapı Sosyal Tesisleri ve Panorama 1453 Tarih Müzesi'nin açılışının, 31 Ocak 2009'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katılımıyla gerçekleştirildiği hatırlatıldı.

Zeytinburnu'nda 7 Mart 2009'da düzenlenen törende, ilçeye yapılan yatırım ve hizmetlerin toplu açılışının gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, bu açılışta, 5 yıllık yatırımlar içerisinde yer alması ve çok büyük bir yatırım olması nedeniyle Panorama 1453 Tarih Müzesi'nin sadece çalışma kalemi olarak adının geçtiği belirtildi.

''Panorama 1453 Tarih Müzesi'nin 5 haftada 2 kez açıldığı ve müzede araştırmaya yönelik maddi hataların olduğu iddiası doğru değildir'' denilen açıklamada, haberde yer alan iddialar ve bu iddialara verilen cevaplar şöyle sıralandı:

''Bizans sur mimarisinde kubbe olmaz iddiası; İstanbul surlarındaki kulelerden bir kısmı 4 köşe, bir kısmı ise 8 köşelidir. 8 köşe olanların üstü kubbelidir. Panorama'da yer alan kubbeli kule, Kaleiçi Kapısı'ndan Marmara'ya doğru 3. kuledir ve resimde gerçek yerinde kullanılmıştır.

Theodosius'un surlarının önündeki hendek unutulmuş iddiası; Maltepe, yani Topkapı bölgesindeki hendekler son saldırı öncesi doldurulmuştu. Panoramik resim, kuşatmanın 53. gününü anlatıyor. Panoramik resmin Edirnekapı yönündeki surların önündeki hendekler resimde yer almıştır.

Kürklü askerlerin kıyafetleri çok modern iddiası; 15. yüzyıla yakın dönem minyatürlerinin çoğunda, panoramada çizilmiş olan ve serdengeçti olarak adlandırılan askerlerin kıyafetleri çok net olarak yer almaktadır. Üzerlerindeki kürk şu anda nesli tükenmiş olan Anadolu Parsı'nın kürküdür.

Kırmızı başlık üzerine sarılan beyaz sarıklar, Fatih devri kıyafeti değil iddiası; 15. yüzyıla yakın dönem minyatürlerinde kırmızı başlık üzerine beyaz sarık örnekleri çoktur.

Bizanslılar şehirde genellikle kuyu ve sarnıç kullanıyorlardı, Bizans'ta çeşme yoktur iddiası; Eleştiride geçen genellikle kelimesi, bu konudan emin olunmadığının bir göstergesi. Kültür ve Turizm Bakanlığı sitesinde kaynak da gösterilerek, Bizans'a kemerlerle gelen suyun sarnıçlarda toplanıp buradan evlere ve çeşmelere dağıtıldığından söz edilmektedir.

İstanbul surlarında kartallı bir sütunun varlığı bilinmez iddiası; Heykel sanatının zengin örneklerini veren ve bayrağında kartal figürü olan Bizans'ın kartal heykeli yapmamış olduğunu iddia etmek mümkün değildir.''

KILIÇDAROĞLU'NUN SEÇİM AFİŞLERİ

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim afişinin ve yine kendisiyle ilgili yazılmış bir kitabın İstanbul'daki bilboardlarda yer alış biçimine ilişkin yayımlanan haberlerle ilgili yapılan açıklamada da ''İstanbul genelindeki tüm bilboardlar içinde, sayın Kılıçdaroğlu'nun bin adet seçim afişi ve kendisiyle ilgili yazılı bir kitabın 60 adet tanıtım afişi, hiçbir kasıt olmaksızın 3 bilboard noktasında yan yana gelmiştir'' denildi.

Açıklamada, kamuoyunda oluşabilecek yanlış algılamalara karşı, bilboardları işleten firmanın, çakışmanın olduğu 3 noktada duruma müdahale ederek, bugün akşam saatleri itibariyle afişlerin yerini değiştirdiği kaydedildi.

''İETT 3 HATTI İPTAL ETTİ'' İDDİASI

Bugün bazı gazetelerde yer alan ''İETT 3 hattı iptal etti'' haberlerine ilişkin yapılan açıklamada da 120, 129 ve 129K hatlarında iptalin söz konusu olmadığı bildirildi.

Metrobüs sisteminin hizmete sunulmasından sonra bu hatlarda yolcu sayısı azaldığından araç sayısında azaltmaya gidildiği belirtilen açıklamada, ayrıca yolcuların şikayetine neden olan merdivenlerin bir süre sonra kaldırılarak yerlerine yürüyen merdivenlerin ve engelli asansörlerinin yer aldığı istasyonların yapılacağı bildirildi.

Açıklamada, bu düzenlemenin tüm metrobüs duraklarında gerçekleştirileceği, bununla ilgili çalışmaların tamamlandığı yakın zamanda kullanıma açılacağı kaydedildi.