BIST 9.411
DOLAR 34,56
EURO 36,24
ALTIN 2.996,68
HABER /  SAĞLIK

Kıl dönmesine dikkat! Sandığınızdan daha tehlikeli

Kolorektal Cerrahi ve Proktoloji alanında çalışan Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, hem erkeklerde hem de kadınlarda yaygın olarak görülen kıl dönmesi tedavisini ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Abone ol

Kolorektal Cerrahi ve Proktoloji alanında çalışan Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, hem erkeklerde hem de kadınlarda yaygın olarak görülen kıl dönmesi tedavisini ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Huzurlu Bağırsak kitabıyla bağırsak ve makat hastalıkları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Taviloğlu'nun açıklamaları şöyle:

Kıl dönmesi özellikle kuyruk sokumu, kasık ve genital bölge, koltukaltı başta olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerindeki kılların ters dönerek cildin altına girmesi ve kıl keseceği oluşturarak apse, yara ve fistüle neden olmasıdır. Kıl dönmesi yaygın olarak 16 ila 30 yaş arasındaki hafif kilolu erkeklerde cinsiyet hormonlarının kıl ve yağ bezlerini etkilemesiyle oluşur. İşi gereği oturarak çalışması gereken, kalça bölümünde fazla sürtünme olan, aşırı terleyen, kilolu, hijyen eksikliği ve vücudun diğer bölgelerinde çıban sorunu olan kişiler risk gurubu içindedir.

KIL DÖNMESİ APSE VE AKINTILARA NEDEN OLUR

Hastalarımızın yüzde 50’si kıl dönmesi apsesiyle bize başvururlar. Bu durumda, olguların yüzde 70-80’inde şiddetli ağrı ve akıntı mevcuttur. Apse gelişmeden önce bölgede sadece bir kızarıklık olabilir. Apse, çıbanın cilt altı yağlı dokuya doğru ilerlemesi neticesinde gelişir. Kuyruk sokumunda apse ve akıntılar sürekli bir hal alır. Eğer tedavi edilmezde yıllarca devam eden kronik ve iltihabi akıntılar sonrasında çok düşük bir oranda da olsa kıl dönmesinden kanser gelişebilir. Bu nedenlerle ihmal edilmeden tedavi edilmesi gerekir. Günümüzde kıl dönmesinin tedavisi oldukça hızlı ve zahmetsiz bir şekilde yapılabilmektedir.

AMELİYATLI VE AMELİYATSIZ TEDAVİ EDİLEBİLİR

Kıl dönmesi; ameliyatsız veya ameliyatlı tekniklerle tedavi edilebilir. Apse durumunda, basitçe antibiyotik tedavisi ile geriletebilir, ancak ileri durumlarda cerrahi tekniklerle apsenin boşaltılması gerekebilir. Apsenin boşaltılmasına rağmen, kıl kesesi olduğu gibi yerinde durduğu ve bu işlem sırasında sadece üzerindeki iltihap boşaltıldığı için, bu kıl keseleri sıklıkla zaman içinde ‘pilonidal sinüs’ veya ‘sinüs pilonidalis’ adı verilen kıl dönmesi sorununu yaratırlar.

KIL DÖNMESİ TEKRAR EDER Mİ?

Kıl dönmesinin yüzde 10-20 oranında tekrarlayabilir. Kıl kesesinin tümünün ameliyatla alınması sonrasında, ameliyat sahasında bir iyileşme dokusu oluşur ve bu bölgenin kılları, deri artıklarını oraya tekrar çekebilir ve böylelikle bir yabancı cisim reaksiyonu oluşturarak kıl dönmesi hastalığının tekrarlamasına yol açabilirler. Kıl dönmesi hastalığının tekrarlamasını önlemek için 3-4 seans şeklinde yapılan lazer epilasyonu gayet etkili sonuçlar sağlar.