BIST 10.117
DOLAR 34,96
EURO 36,83
ALTIN 2.985,57
HABER /  EKONOMİ

Kıdem tazminatında şok teklif

Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı ancak sosyal tarafların uzlaşamadığı kıdem tazminatında farklı öneriler geliyor.

Abone ol

Ali Babacan, kıdem tazminatında eski çalışanların aynen devam edeceği, yenilerin fona gireceği model önerdi.

Buna karşın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı taslakta 30 günlük kıdemi ’en az 11 en çok 22 gün’e düşürme önerisi getiriliyor.

Ekonomi yönetiminin uzun süredir üzerinde çalıştığı ancak Başbakan Erdoğan’ın ‘uzlaşmadan bana gelmeyin’ dediği kıdem tazminatında taraflar anlaşamadı. 

YÜZDE 10'U ALABİLİYOR

Şu anda çalışanların sadece yüzde 10'unun kıdem tazminatı alabildiğini belirten Babacan, sendikasız geniş kitlelerin bundan yararlanamadığını söyledi. Babacan, TOBB'un fon kurulmasına da itiraz etmediğini kaydetti. Babacan, formülünü şöyle anlattı:

"Opsiyonlu çalışmada fayda var. İsteyen eskisi gibi devam etsin. Kurulacak sisteme yeni işe girenler dahil olsun. Ya da işçi ile işveren 'Yeni sisteme geçmek istiyoruz' derlerse parametreleri var. Bu Kıdem Tazminatı Fonu gibi olmayacak. Fonun aktüeryal hesapları var. Herkes kendi hesabındaki parayı görecek. İşsizlik Fonu gibi ortak hesap olmayacak. Herkesin kendi şahsi hesabına yatacak primlerden bahsediyoruz. 1 gün çalışsa dahi hesabına yatacak."

KIDEMİN TAMAMINA KAVUŞMAK EMEKLİLİKLE MÜMKÜN OLACAK

Hürriyet gazetesinden Helip Alp, taslağın ayrıntılarını yazdı. Taslak, halen 1 yıla 30 gün üzerinden hesaplanan ‘tazminatın’ 11 ila 22 güne denk gelecek şekilde, prim kesilmesini öneriyor. Bugünkü sistemde brüt maaşın yüzde 8.3’üne denk gelen kesintinin yüzde 3 ila 6 oranına çekilmesi öneriliyor. Bakanlık çalışmasına göre fon sistemine eski-yeni tüm çalışanlar aynı anda geçecek.

KIDEMİN YARISINI ALABİLMEK İÇİN 15 YIL SİGORTALI ÇALIŞMAK GEREKECEK

Kıdemin yarısını alabilmek için en az 15 yıl sigortalı çalışmak gerekecek. Kıdemin tamamına kavuşmak ancak ölüm ya da emeklilikle mümkün olacak. Bu iki şartın dışında kıdeme ulaşmanın üçüncü şartı ise işçilikten patronluğa terfi etmekten geçiyor. Kıdemini sermaye yapıp kendi işini kurmak issteyen işçiye kıdeminin tamamı süre şartına bakılmaksızın ödenecek. İşçi ve işverenin üzerinde uzlaşması istenen taslağa göre işverenin yatırmadığı primin peşine devlet değil işçinin kendisi düşecek.